Ostatnio polubiłam tarty, kilka chwil i obiad lub ciepła kolacja gotowa. Dziś przedstawiam wersję bez mięsa, z pieczarkami i porem. Jeśli jesteśmy mięsożercami, możemy dorzucić do niej kurczaka lub kiełbaskę.
100g zimnego masła
200g mąki pszennej
1 jajko L
1/2 łyżeczki soli
200g mąki pszennej
1 jajko L
1/2 łyżeczki soli
Dodatki:
300g pieczarek
150g sera cheddar
150g sera cheddar
1 duży por
sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra
olej
Masa śmietanowo-jajeczna:
2 jajka L
150ml śmietany
18% sól,
pieprz, gałka muszkatołowa, czosnek granulowany
1.
Masło kroimy na kawałki i zagniatamy z pozostałymi składnikami na
ciasto. Wałkujemy cienko, wyklejamy nim formę na tartę o średnicy 27cm.
Nakłuwamy widelcem, pieczemy w temperaturze 190 stopni przez około 15
minut, do delikatnego zezłocenia.
2. Pieczarki kroimy na połówki lub ćwiartki, por na krążki, ser ścieramy na tarce. Na rozgrzanym oleju podsmażamy por a następnie dodajemy pieczarki. Przyprawiamy, dusimy do momentu aż cała woda odparuje. W międzyczasie przygotowujemy masę jajeczną: jajka roztrzepujemy ze śmietaną i przyprawami.
Mniam..... Także uwielbiam tarty, i tą za pewne także zrobię :)
OdpowiedzUsuńFajne ma Pani przepisy!