marca 04, 2017

Tarta z pieczarkami i porem

Ostatnio polubiłam tarty, kilka chwil i obiad lub ciepła kolacja gotowa. Dziś przedstawiam wersję bez mięsa, z pieczarkami i porem. Jeśli jesteśmy mięsożercami, możemy dorzucić do niej kurczaka lub kiełbaskę.


Ciasto na tartę:  
100g zimnego masła  
200g mąki pszennej  
1 jajko L
1/2 łyżeczki soli 

Dodatki:
300g pieczarek
150g sera cheddar
1 duży por 
sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra 
olej

Masa śmietanowo-jajeczna:

2 jajka L  
150ml śmietany 
18% sól, 
pieprz, gałka muszkatołowa, czosnek granulowany

1. Masło kroimy na kawałki i zagniatamy z pozostałymi składnikami na ciasto. Wałkujemy cienko, wyklejamy nim formę na tartę o średnicy 27cm. Nakłuwamy widelcem, pieczemy w temperaturze 190 stopni przez około 15 minut, do delikatnego zezłocenia.
2. Pieczarki kroimy na połówki lub ćwiartki, por na krążki, ser ścieramy na tarce. Na rozgrzanym oleju podsmażamy por a następnie dodajemy pieczarki. Przyprawiamy, dusimy do momentu aż cała woda odparuje. W międzyczasie przygotowujemy masę jajeczną: jajka roztrzepujemy ze śmietaną i przyprawami.
3. Na podpieczony spód wykładamy pieczarki z porem i ser. Zalewamy masą jajeczną. Zapiekamy w temperaturze 190 stopni przez około 20-30 minut aż masa się zetnie. 

1 komentarz:

  1. Mniam..... Także uwielbiam tarty, i tą za pewne także zrobię :)
    Fajne ma Pani przepisy!

    OdpowiedzUsuń

Każde odwiedziny i każda opinia bardzo mnie cieszą. :)
Zachęcam do napisania do myślisz o moim przepisie.

top social

TOP