To ciasto jest jak straciatella - krem z serków a w nim mocno czekoladowe kawałki pysznych wafelków Lusette:). Pycha! Ciasto jest lekkie i smaczne, do tego łatwe i szybkie w przygotowaniu. Na pewno zachwyci Waszych gości:).
5 jajek
1/4 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki tortowej
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
Krem wafelkowy:
500g serka mascarpone
300g serka waniliowego homogenizowanego
4 łyżki cukru pudru
1. Spód blaszki (30x15 cm) wykładamy papierem do pieczenia, boki natłuszczamy. Białka ubijamy na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania dodajemy
kolejno: cukier i żółtka. Przerywamy ubijanie, wsypujemy mąkę i mieszamy do połączenia składników na
najniższych obrotach miksera. Ciasto przelewamy na blaszkę, pieczemy
około 40 minut w temperaturze 165 stopni. Studzimy w blaszce. Przekrawamy na 2 części.
2. Serek mascarpone, serek homogenizowany i cukier puder miksujemy. Dodajemy 4 pokruszone wafelki Lusette, dokładnie mieszamy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Każde odwiedziny i każda opinia bardzo mnie cieszą. :)
Zachęcam do napisania do myślisz o moim przepisie.