Przedstawiam przepis na szybkie ciasto, zrobione na oleju. Nie trzeba rozpuszczać masła/margaryny a tym samym nie musimy martwić się, że nie wyjęliśmy ich w porę z lodówki:). Brzoskwinie z puszki można zamienić na dowolne owoce mrożone lub sezonowe.
Ciasto:
3/4 szklanki oleju, u mnie Olej Polski Rzepakowy
1 szklanka maślanki
3 szklanki mąki pszennej, u mnie Mąka Szymanowska, uniwersalna typ 480
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
3 jajka L
1/2 szklanki cukru
1 łyżeczka aromatu waniliowego
Kruszonka:
100g masła
1 szklanka mąki
1/2 szklanki cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
+ brzoskwinie z puszki
1. W misce umieszczamy składniki na kruszonkę: masło, mąkę, cukier i cukier waniliowy. Zagniatamy i rozcieramy na grudki.
2. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i sodą. Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Stopniowo dodajemy olej, aromat waniliowy, następnie na przemian po trochę mąki i maślanki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Każde odwiedziny i każda opinia bardzo mnie cieszą. :)
Zachęcam do napisania do myślisz o moim przepisie.