lutego 12, 2017

Szybkie ciasto na oleju z brzoskwiniami z puszki

Przedstawiam przepis na szybkie ciasto, zrobione na oleju. Nie trzeba rozpuszczać masła/margaryny a tym samym nie musimy martwić się, że nie wyjęliśmy ich w porę z lodówki:). Brzoskwinie z puszki można zamienić na dowolne owoce mrożone lub sezonowe. 


Ciasto: 
3/4 szklanki oleju, u mnie Olej Polski Rzepakowy
1 szklanka maślanki
3 szklanki mąki pszennej, u mnie Mąka Szymanowska, uniwersalna typ 480
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 
3 jajka L
1/2 szklanki cukru
1 łyżeczka aromatu waniliowego

Kruszonka:
100g masła
1 szklanka mąki
1/2 szklanki cukru 
1 opakowanie cukru waniliowego 

+ brzoskwinie z puszki

1. W misce umieszczamy składniki na kruszonkę: masło, mąkę, cukier i cukier waniliowy. Zagniatamy i rozcieramy na grudki.
2. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i sodą. Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Stopniowo dodajemy olej, aromat waniliowy, następnie na przemian po trochę mąki i maślanki. 
3. Ciasto przekładamy na blaszkę o wymiarach 25x30cm wyłożoną papierem do pieczenia. Na ciasto układamy brzoskwinie odsączone z zalewy, posypujemy kruszonką. Pieczemy w temperaturze 170 stopni przez około 1h.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Każde odwiedziny i każda opinia bardzo mnie cieszą. :)
Zachęcam do napisania do myślisz o moim przepisie.

top social

TOP