Krupnik nie istnieje dla mnie bez dużej ilości warzyw. Bez nich jest mdły i niesmaczny - taki koszmar dzieciństwa wielu z nas:) Dziś przedstawiam krupnik warzywny, z mnóstwem zieleniny. Bez ziemniaków, ale można je dodać razem z kaszą, na 15 minut przez końcem gotowania.
100g kaszy jęczmiennej
200-300 g brokuła
200-300 g brokuła
2 marchewki
1 pietruszka
4 łodygi selera naciowego
1 por
1 cebula
1 pęczek koperku
1 pęczek natki pietruszki
3 liście laurowe
5 kulek ziela angielskiego
sól, pieprz
1.
Żeberka zalewamy 3
litrami wody. Zagotowujemy, usuwamy szumowiny, dodajemy liście laurowe i
ziele angielskie. Gotujemy około 40 minut.
2.
Seler naciowy, koper, natkę, por, cebulę, czosnek i por drobno siekamy.
Marchew, seler i pietruszkę
ścieramy na dużych oczkach tarki. Brokuły dzielimy na różyczki. Wszystko dodajemy do zupy. Gotujemy
kolejne 30 minut, po tym czasie dodajemy kaszę,
gotujemy kolejne 15 minut.
3. Zupę doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Dawno nie jadłem... już składam zamówienie w domu^^ Przez te zdjęcia nabrałem apetytu ;]
OdpowiedzUsuń