stycznia 19, 2017

Warzywny krupnik

Krupnik nie istnieje dla mnie bez dużej ilości warzyw. Bez nich jest mdły i niesmaczny - taki koszmar dzieciństwa wielu z nas:) Dziś przedstawiam krupnik warzywny, z mnóstwem zieleniny. Bez ziemniaków, ale można je dodać razem z kaszą, na 15 minut przez końcem gotowania.


150g żeberek wieprzowych
100g kaszy jęczmiennej
200-300 g brokuła
2 marchewki
1 pietruszka
4 łodygi selera naciowego
1 por
1 cebula
1 pęczek koperku
1 pęczek natki pietruszki
3 liście laurowe
5 kulek ziela angielskiego
sól, pieprz

1. Żeberka zalewamy 3 litrami wody. Zagotowujemy, usuwamy szumowiny, dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. Gotujemy około 40 minut.
2. Seler naciowy, koper, natkę, por, cebulę, czosnek i por drobno siekamy. Marchew, seler i pietruszkę ścieramy na dużych oczkach tarki. Brokuły dzielimy na różyczki. Wszystko dodajemy do zupy. Gotujemy kolejne 30 minut, po tym czasie dodajemy kaszę, gotujemy kolejne 15 minut.
3. Zupę doprawiamy do smaku solą i pieprzem.


1 komentarz:

  1. Dawno nie jadłem... już składam zamówienie w domu^^ Przez te zdjęcia nabrałem apetytu ;]

    OdpowiedzUsuń

Każde odwiedziny i każda opinia bardzo mnie cieszą. :)
Zachęcam do napisania do myślisz o moim przepisie.

top social

TOP