stycznia 17, 2017

Dietetyczne kotlety schabowe - pieczone / bez smażenia / bez oleju

Robiąc te odchudzone kotlety schabowe nie nastawiałam się na wielkie "wow". Chciałam zmniejszyć kaloryczność obiadu, kotlet z patelni zdecydowanie odpadłam, chciałam zrobić go bez tłuszczu. Wyszło naprawdę super!:) Bardzo udana dietetyczna wersja kotleta schabowego. Najlepiej kupić w sklepie mięsnym kotlety już roztłuczone w maszynie (ważne by nie rozbijać ich zbyt cienko, wtedy będą suche i twarde), w domu ciężko uzyskać taki efekt.


4 grube plastry schabu
150ml jogurtu naturalnego
1 jajko
1 łyżeczka musztardy
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka ostrej papryki
1/2 łyżeczki soli
szczypta pieprzu
1 i 1/2 szklanki płatków kukurydzianych

1. Schab rozbijamy za pomocą tłuczka.
2. W misce mieszamy ze sobą jogurt, jajko, musztardę i przyprawy. Do tak powstałej marynaty przekładamy kotlety, mieszamy, odstawiamy w chłodne miejsce na minimum 30 minut.
3. Płatki kukurydziane przekładamy do foliowego worka i kruszymy za pomocą wałka. Kotlety obtaczamy w płatkach, przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut. 

5 komentarzy:

  1. O jaki mają świetny kolor :) Bardzo fajny pomysł na lżejszy obiadek :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają cudnie! Napewno wypróbuję ten przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Czy można użyć płatków owsianych zamiast kukurydzianych?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można, ale to nie będzie już ten sam smak idealnie pasujący do mięsa:)

      Usuń
  4. Wlasnie wyprobowalam sa bardoz smaczne. Nawet moim dzieciom smakowaly ;) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Każde odwiedziny i każda opinia bardzo mnie cieszą. :)
Zachęcam do napisania do myślisz o moim przepisie.

top social

TOP