Robiąc te odchudzone kotlety schabowe nie nastawiałam się na wielkie "wow". Chciałam zmniejszyć kaloryczność obiadu, kotlet z patelni zdecydowanie odpadłam, chciałam zrobić go bez tłuszczu. Wyszło naprawdę super!:) Bardzo udana dietetyczna wersja kotleta schabowego. Najlepiej kupić w sklepie mięsnym kotlety już roztłuczone w maszynie (ważne by nie rozbijać ich zbyt cienko, wtedy będą suche i twarde), w domu ciężko uzyskać taki efekt.
4 grube plastry schabu
150ml jogurtu naturalnego
1 jajko
1 łyżeczka musztardy
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka ostrej papryki
1/2 łyżeczki soli
szczypta pieprzu
1 i 1/2 szklanki płatków kukurydzianych
1. Schab rozbijamy za pomocą tłuczka.
2. W misce mieszamy ze sobą jogurt, jajko, musztardę i przyprawy. Do tak powstałej marynaty przekładamy kotlety, mieszamy, odstawiamy w chłodne miejsce na minimum 30 minut.
O jaki mają świetny kolor :) Bardzo fajny pomysł na lżejszy obiadek :)
OdpowiedzUsuńWyglądają cudnie! Napewno wypróbuję ten przepis :)
OdpowiedzUsuńCzy można użyć płatków owsianych zamiast kukurydzianych?
OdpowiedzUsuńMożna, ale to nie będzie już ten sam smak idealnie pasujący do mięsa:)
UsuńWlasnie wyprobowalam sa bardoz smaczne. Nawet moim dzieciom smakowaly ;) pozdrawiam
OdpowiedzUsuń