To mój sposób na to by kotlety mielone były smaczne również na drugi dzień po ich zrobieniu:). Jak wiadomo - kolejnego dnia nie smakują tak dobrze jak prosto z patelni, ale sos pieczarkowy nadaje im nowego życia - zyskujemy odmienione danie obiadowe. W tej wersji z pieczonymi mielonym, ale równie dobrze sprawdzą się smażone.
Kotlety:
500g mięsa mielonego
1 małe jajko
1 cebula
1 czerstwa bułka
4 łyżki posiekanej natki pietruszki
po szczypcie: sól, pieprz, majeranek, czosnek granulowany, papryka słodka, papryka ostra
Sos pieczarkowy:
500g pieczarek
1 duża cebula
300ml śmietany kwaśnej 18%
1 pęczek koperku
sól, pieprz, czosnek granulowany
olej
1. Cebulę drobno siekamy, bułkę moczymy w wodzie i odciskamy. Wszystkie składniki na kotlety zagniatamy i przyprawiamy. Formujemy
duże kulki, które rozpłaszczamy na blaszce do pieczenia. Kotlety pieczemy w temperaturze 200 stopni przez 25 minut.
2. Pieczarki kroimy w plastry, cebulę w kostkę. Na rozgrzanym oleju podsmażamy najpierw cebulę, następnie dodajemy pieczarki, dusimy do odparowania wody. Dodajemy śmietanę, posiekany koperek i przyprawy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Każde odwiedziny i każda opinia bardzo mnie cieszą. :)
Zachęcam do napisania do myślisz o moim przepisie.