Capriciosa to najpopularniejsza, zaraz po maghericie pizza:). Jest w ofercie praktycznie każdej pizzeri, nie zapominajmy, że w prosty sposób możemy przygotować ją w domu! Zawsze są na niej sos pomidorowy, ser, szynka i pieczarki, w mojej wersji dodałam także czerwoną cebulę.
Ciasto:
1,5 szklanki mąki
1/2 szklanka mleka
25g świeżych drożdży
1/2 łyżeczki cukru
1/2 łyżeczki soli
2 łyżki oleju
Dodatki:
3 łyżki koncentratu pomidorowego
3 łyżki koncentratu pomidorowego
150g mozzarelli tartej
100g szynki konserwowej1 mała czerwona cebula
5 dużych pieczarek
pieprz, bazylia, oregano, czosnek granulowany
1. Drożdże
rozpuszczamy w ciepłym mleku, łączymy z mąką, cukrem, solą i olejem.
Wyrabiamy gładkie ciasto. Rozwałkowujemy na kształt koła, zaginamy do
środka brzegi.
2.
Placek smarujemy koncentratem, posypujemy przyprawami. Układamy
kolejno: starty ser mozzarella, pokrojone: szynkę, pieczarki i cebulę.
3. Pieczemy w temperaturze 210 stopni przez 15-20 minut, aż brzegi się zarumienią.
Ile tej cebuli? Jedna? Bo nie ma w składnikach :)
OdpowiedzUsuń1 mała, już dopisane:)
UsuńMoja ulubiona pizza
OdpowiedzUsuńSuper przepis, Pizza palce lizać ��
OdpowiedzUsuńPizza jest świetna.
OdpowiedzUsuńDziekuje za przepis :)