stycznia 04, 2017

Pizza capriciosa (ciasto drożdżowe bez wyrastania)

Capriciosa to najpopularniejsza, zaraz po maghericie pizza:). Jest w ofercie praktycznie każdej pizzeri, nie zapominajmy, że w prosty sposób możemy przygotować ją w domu! Zawsze są na niej sos pomidorowy, ser, szynka i pieczarki, w mojej wersji dodałam także czerwoną cebulę. 


Ciasto:

1,5 szklanki mąki

1/2 szklanka mleka

25g świeżych drożdży

1/2 łyżeczki cukru

1/2 łyżeczki soli

2 łyżki oleju 



Dodatki:
3 łyżki koncentratu pomidorowego

150g mozzarelli tartej
100g szynki konserwowej
1 mała czerwona cebula
5 dużych pieczarek
pieprz, bazylia, oregano, czosnek granulowany

1. Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku, łączymy z mąką, cukrem, solą i olejem. Wyrabiamy gładkie ciasto. Rozwałkowujemy na kształt koła, zaginamy do środka brzegi.
2. Placek smarujemy koncentratem, posypujemy przyprawami. Układamy kolejno: starty ser mozzarella, pokrojone: szynkę, pieczarki i cebulę.
3. Pieczemy w temperaturze 210 stopni przez 15-20 minut, aż brzegi się zarumienią.



4 komentarze:

  1. Ile tej cebuli? Jedna? Bo nie ma w składnikach :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super przepis, Pizza palce lizać ��

    OdpowiedzUsuń

Każde odwiedziny i każda opinia bardzo mnie cieszą. :)
Zachęcam do napisania do myślisz o moim przepisie.

top social

TOP