stycznia 09, 2017

Zapiekanka z chorizo i sadzonym jajkiem

Podróży po smakach Hiszpanii ciąg dalszy:). Po raz kolejny użyłam kiełbasy chorizo, która nadaje aromatu całemu daniu. Jajka wbite na wierzch zapiekanki nadają jej nie tylko smaku, ale i uroku oraz oryginalności.


250 g kiełbasy chorizo
200g ryżu 
3 jajka
2 czerwone papryki
2 cebule
100g zielonych oliwek
1 puszka kukurydzy
2 łyżki koncentratu pomidorowego
sól, pieprz, oregano, tymianek, czosnek granulowany

1. Chorizo kroimy w plastry, paprykę w paski, cebule w kostkę. Oliwki i kukurydzę odsączamy z zalewy. 
2. Na suchej patelni podsmażamy chorizo. Kiedy wytopi się tłuszcz dodajemy paprykę i cebulę. Smażymy jeszcze chwilę, po czym dodajemy ryż. Zalewamy 3 szklankami wody. Gotujemy przez około 15 minut do momentu aż ryż wchłonie całą wodę i zmięknie.Wtedy doprawiamy do smaku solą, pieprzem, oregano, tymiankiem i czosnkiem granulowanym. Dodajemy oliwki, kukurydzę i koncentrat pomidorowy. Dusimy jeszcze chwilę.
3. Całość przekładamy do naczynia żaroodpornego. Na wierzch wbijamy 3 surowe jajka, posypujemy je solą i pieprzem. Zapiekamy w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut, aż zetną się jajka.


2 komentarze:

  1. bardzo pieknie wygląda, koniecznie muszę zrobić podobną!

    OdpowiedzUsuń
  2. To naprawdę wygląda bardzo dobrze! Uwielbiam jajko sadzone. W takiej postaci, zapiekane musi smakować świetnie. DO tego tyle warzyw:) Myślę, że nie zostają na talerzu. Chorizo nadaje im świetny posmak. Idealny przepis dla osób, które jednak mają problem ze zjadaniem warzyw i wyjadają zawsze mięso:) Coś wiem na ten temat:)

    OdpowiedzUsuń

Każde odwiedziny i każda opinia bardzo mnie cieszą. :)
Zachęcam do napisania do myślisz o moim przepisie.

top social

TOP