Podróży po smakach Hiszpanii ciąg dalszy:). Po raz kolejny użyłam kiełbasy chorizo, która nadaje aromatu całemu daniu. Jajka wbite na wierzch zapiekanki nadają jej nie tylko smaku, ale i uroku oraz oryginalności.
250 g kiełbasy chorizo
200g ryżu
3 jajka
2 czerwone papryki
2 cebule
100g zielonych oliwek
1 puszka kukurydzy
2 łyżki koncentratu pomidorowego
sól, pieprz, oregano, tymianek, czosnek granulowany
1. Chorizo kroimy w plastry, paprykę w paski, cebule w kostkę. Oliwki i kukurydzę odsączamy z zalewy.
2. Na suchej patelni podsmażamy chorizo. Kiedy wytopi się tłuszcz dodajemy paprykę i cebulę. Smażymy jeszcze chwilę, po czym dodajemy ryż. Zalewamy 3 szklankami wody. Gotujemy przez około 15 minut do momentu aż ryż wchłonie całą wodę i zmięknie.Wtedy doprawiamy do smaku solą, pieprzem, oregano, tymiankiem i czosnkiem granulowanym. Dodajemy oliwki, kukurydzę i koncentrat pomidorowy. Dusimy jeszcze chwilę.
bardzo pieknie wygląda, koniecznie muszę zrobić podobną!
OdpowiedzUsuńTo naprawdę wygląda bardzo dobrze! Uwielbiam jajko sadzone. W takiej postaci, zapiekane musi smakować świetnie. DO tego tyle warzyw:) Myślę, że nie zostają na talerzu. Chorizo nadaje im świetny posmak. Idealny przepis dla osób, które jednak mają problem ze zjadaniem warzyw i wyjadają zawsze mięso:) Coś wiem na ten temat:)
OdpowiedzUsuń