To, że często jemy pizzę widać na blogu:). Było ich już wiele wersji, czas na pizzę hiszpańską z chorizo. Jak zwykle nie ma tu wielu składników - wyszła pyszna!
Ciasto:
1,5 szklanki mąki
1/2 szklanka mleka
25g świeżych drożdży
1/2 łyżeczki cukru
1/2 łyżeczki soli
2 łyżki oleju
Dodatki:
150g tartej mozzarelli
1/2 czerwonej cebuliDodatki:
150g tartej mozzarelli
1/2 papryki czerwonej
kilka oliwek
50g chorizo
4 łyżki kukurydzy konserwowej
koncentrat pomidorowy
pieprz, zioła do pizzy, czosnek granulowany
1. Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku, łączymy z mąką, cukrem, solą i olejem. Wyrabiamy gładkie ciasto. Rozwałkowujemy na kształt koła, zaginamy do środka brzegi.
2. Smarujemy koncentratem pomidorowym, posypujemy ziołami, pieprzem i czosnkiem. Wykładamy mozzarellę, kukurydzę konserwową, oliwki oraz pokrojone: cebulę, paprykę czerwoną, chorizo.
3. Pieczemy w temperaturze 210 stopni przez 15-20 minut, do zarumienienia brzegów.
Witam - jaka średnica pizzy wychodzi z tej proporcji ?
OdpowiedzUsuńTak naprawdę to taka jak sobie wymyślimy, ciasto będzie grubsze lub cieńsze:) Ja rozciągam pizzę zawsze na szerokość blaszki z wyposażenia piekarnika.
Usuń