grudnia 14, 2016

Tarta piernikowa z powidłami śliwkowymi

Nietypowa i oryginalna, ciekawa w smaku tarta z powidłami na piernikowym spodzie. Ma smak piernika przekładanego powidłami, z tą różnicą, że w tej wersji mamy kruche ciasto:). 


Ciasto:
2 i 1/4 szklanki mąki
6 łyżek płynnego miodu
1/4 szklanki cukru
1 łyżeczka sody oczyszczonej
2 łyżki masła
1 jajko L
1 łyżka przyprawy do piernika

Dodatkowo:
350g powideł śliwkowych

1. Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy do powstania zwartej, plastycznej masy. 3/4 ciasta wyklejamy tortownicę o średnicy 21cm wyłożoną papierem do pieczenia. 
2. Powidła wykładamy na ciasto. Z pozostałego ciasta za pomocą foremek wycinamy dowolne kształty. Układamy na powidłach.
3. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut.



2 komentarze:

  1. Ciasto wygląda pięknie a jeszcze lepiej musi smakować. Powidło dodawałaś swoje czy kupowane ze sklepu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za miłe słowa:)
      Powidła są kupne - niestety nie mam ręki do przetworów:)
      Pozdrawiam!

      Usuń

Każde odwiedziny i każda opinia bardzo mnie cieszą. :)
Zachęcam do napisania do myślisz o moim przepisie.

top social

TOP