Ten apetycznie podany śledź z burakami to punkt obowiązkowy kiedy najdzie mnie ochota na śledzia:). Nietypowe podanie wzbudza ciekawość gości. Dla mnie to zdecydowany numer jeden jeśli chodzi o śledzika:).
Warstwa biała:
200g śledzi w oleju
1 małe jabłko
1 ogórek konserwowy
2 łyżki majonezu
szczypiorek
sól, pieprz
Warstwa czerwona:
2 duże buraki
4 łyżki soku z cytryny
sól, pieprz
1. Śledzie (odsączone z oleju, umyte i wysuszone), obrane jabłko i ogórka konserwowego kroimy w drobną kostkę. Dodajemy majonez, doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy.
2. Buraki gotujemy, obieramy, ścieramy na dużych oczkach tarki. Dodajemy sok z cytryny, sól i pieprz. Mieszamy.
sledzie solone czy marynowane?
OdpowiedzUsuńSolone, w oleju:)
UsuńPięknie wyglada😊
OdpowiedzUsuńsuper danie i estetycznie wyglada napewno podam na wigilie
OdpowiedzUsuńA czym mozna zastąpić buraki?
OdpowiedzUsuńMoim zdaniem niczym - to one nadają sałatce wygląd i przede wszystkim smak:)
UsuńBuraki bardzo dobrze pasują do śledzi.
Czy może być ogórek kiszony zamiast konserwowego?
OdpowiedzUsuńOczywiście, będzie równie smaczne:)
Usuń