grudnia 15, 2016

Śledź z burakami

Ten apetycznie podany śledź z burakami to punkt obowiązkowy kiedy najdzie mnie ochota na śledzia:). Nietypowe podanie wzbudza ciekawość gości. Dla mnie to zdecydowany numer jeden jeśli chodzi o śledzika:). 


Warstwa biała:
200g śledzi w oleju 
1 małe jabłko
1 ogórek konserwowy
2 łyżki majonezu
szczypiorek 
sól, pieprz

Warstwa czerwona:
2 duże buraki
4 łyżki soku z cytryny 
sól, pieprz 

1. Śledzie (odsączone z oleju, umyte i wysuszone), obrane jabłko i ogórka konserwowego kroimy w drobną kostkę. Dodajemy majonez, doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy.
2. Buraki gotujemy, obieramy, ścieramy na dużych oczkach tarki. Dodajemy sok z cytryny, sól i pieprz. Mieszamy.
3. Na półmisku układamy kolejno paski warstwy białej i czerwonej. Warstwę białą posypujemy posiekanym szczypiorkiem.

8 komentarzy:

  1. sledzie solone czy marynowane?

    OdpowiedzUsuń
  2. Pięknie wyglada😊

    OdpowiedzUsuń
  3. super danie i estetycznie wyglada napewno podam na wigilie

    OdpowiedzUsuń
  4. A czym mozna zastąpić buraki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moim zdaniem niczym - to one nadają sałatce wygląd i przede wszystkim smak:)
      Buraki bardzo dobrze pasują do śledzi.

      Usuń
  5. Czy może być ogórek kiszony zamiast konserwowego?

    OdpowiedzUsuń

Każde odwiedziny i każda opinia bardzo mnie cieszą. :)
Zachęcam do napisania do myślisz o moim przepisie.

top social

TOP