listopada 01, 2016

Odmienione mielone - z pieczarkami i serem

Klasyczne mielone są smaczne, ale nie ukrywamy - nudne:). Dlatego urozmaicam je przeróżnymi dodatkami, w tym przypadku pieczarkami i mocnym w smaku serem cheddar (który można zastąpić dowolnym twardym). 


500g mięsa mielonego
250g pieczarek
2 cebule
150g sera cheddar
1/2 pęczka natki pietruszki
1 jajko L
5 łyżek bułki tartej + 1/4 szklanki do obtaczania
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka czosnku granulowanego
1/2 łyżeczki chilli
1 łyżeczka majeranku
sól, pieprz
olej

1. Cebulę i pieczarki kroimy w kostkę, podsmażamy na rozgrzanym oleju do odparowania wody. 
2. W dużej misce mieszamy ze sobą mięso, pieczarki z cebulą, starty na tarce ser cheddar, posiekaną natkę pietruszki, jajko, bułkę tartą i wszystkie przyprawy.
3. Formujemy sporej wielkości kotlety, które lekko spłaszczamy, obtaczamy w bułce tartej, smażymy z dwóch stron na mocno rozgrzanym oleju przez 10-15 minut. 


3 komentarze:

  1. Następnym razem dopiero po obiedzi uttaj zajrze, a takie kotleciki na biad u mnie jutro :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zrobilam!!! Wyszly pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Twoje siekane z cukinią robiłam,wychodzą pyszne,teraz kolej na te pieczarkowe:)

    OdpowiedzUsuń

Każde odwiedziny i każda opinia bardzo mnie cieszą. :)
Zachęcam do napisania do myślisz o moim przepisie.

top social

TOP