listopada 07, 2016

Kurczak po chińsku z ryżem - szybki i smaczny

Odrobina egzotyki i odejście od znanych nam smaków:). Jak zawsze danie szybkie i proste, wprost stworzone do zapakowania do pracy. Bardzo aromatyczny i doprawiony przyprawami, których nie używam w kuchni na co dzień.


200g ryżu
2 filety z kurczaka
2 papryki
2 pory
2 marchewki
sos sojowy
olej sezamowy
sól, pieprz
po szczypcie: kolendra, kurkuma, kumin, pieprz cayenne, kardamon, papryka słodka, pieprz cytrynowy
sezam do posypania

1. Ryż gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Filety i paprykę kroimy w kostkę. Por kroimy w krążki, marchewkę w słupki.
2. Filety obficie posypujemy przyprawami i podsmażamy na mocno rozgrzanym oleju. Dodajemy warzywa, smażymy około 5 minut, po czym podlewamy 1/2 szklanki wody, przykrywamy, dusimy do miękkości warzyw przez około 15 minut.
3. Kurczak i warzywa mieszamy z ryżem, ewentualnie doprawiamy jeszcze do smaku. 

1 komentarz:

  1. Pycha, jednak ja polecam gotować ryż w specjalnym garnku do tego celu. Taki ryż jest wyśmienity w smaku :)

    OdpowiedzUsuń

Każde odwiedziny i każda opinia bardzo mnie cieszą. :)
Zachęcam do napisania do myślisz o moim przepisie.

top social

TOP