października 28, 2016

Zupa pieczarkowa

Zupa pieczarkowa zdecydowanie jest z kategorii tych jesienno-zimowych. Raczej ciężka niż lekka. Treściwa, sycąca, z dużą ilością warzyw. Ma wyraźny, pieczarkowy posmak a najlepiej smakuje posypana ostrym w smaku serem. 


300g żeberek wieprzowych
1 kg pieczarek
3 cebule
2 marchewki
2 łodygi selera naciowego
1 pietruszka
1 pęczek natki pietruszki
1 pęczek koperku
3 ziemniaki
3 łyżki śmietany 18%

Dodatkowo:
śmietana 18%
ser długodojrzewający

1. Żeberka kroimy na kawałki, zalewamy 3 litrami wody. Gotujemy przez około 40 minut. Po zagotowaniu zbieramy powstałe szumowiny.
2. Pieczarki i cebulę kroimy dość drobno, podsmażamy na rozgrzanym oleju do odparowania wody. Marchew i pietruszkę ścieramy na tarce, seler naciowy, natkę pietruszki i koperek drobno siekamy. Ziemniaki kroimy w kostkę. 
3. Wszystkie warzywa i pieczarki, oprócz ziemniaków wrzucamy do garnka (ziemniaki wkładamy dopiero na 15 minut przed końcem gotowania), gotujemy kolejne 40 minut. Kilka łyżek zupy przelewamy do kubka, łączymy z 3 łyżkami śmietany, mieszamy, bardzo powoli, cały czas mieszając wlewamy do zupy. 
4. Przed podaniem posypujemy serem i dekorujemy kleksem śmietany. 



1 komentarz:

  1. Zachęcasz do napisania, co sądzę o przepisie. Więc napiszę. Jest ekstra :) Grzyby to mój absolutny "must have", jeżeli chodzi o zupy :) Nie wspomnę o tym, że przepis wygląda na dopracowany, a zdjęcia są po prostu cudne :) Tak trzymaj!

    OdpowiedzUsuń

Każde odwiedziny i każda opinia bardzo mnie cieszą. :)
Zachęcam do napisania do myślisz o moim przepisie.

top social

TOP