Pasta
powstała, bo miałam w domu ciecierzycę gotowaną, w zalewie, którą
trzeba było jakoś wykorzystać:). Wyszło naprawdę smacznie! Taka pasta
smakuje mi lepiej niż pasztet, bo jest lekka i delikatna. I banalna w
przygotowaniu, kilka składników i kilka ruchów blendera:).
300g gotowanej ciecierzycy z zalewy (waga po odsączeniu)
300g gotowanej ciecierzycy z zalewy (waga po odsączeniu)
5 suszonych pomidorów
3 łyżki oliwy z suszonych pomidorów
2 ząbki czosnku
1 papryczka chilli razem z pestkami
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
1/3 szklanki wody mineralnej
sól, pieprz
1. Wszystkie składniki przekładamy do misy blendera i miksujemy na papkę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
2. Jeśli pasta jest zbyt gęsta, możemy rozrzedzić ją większą ilością wody. Podajemy z pieczywem.
Fajny przepis na pożywne danie dla rodziny. Gratuluje pomysłu i pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuń