Grecka kofta to nic innego jak mielone na patyku doprawione charakterystycznymi dla greckich smaków przyprawami. Dzięki temu, że są pieczone są bardzo lekkie. Świetnie smakują z sosami na bazie jogurtu.
1/2 kg mięsa mielonego
1 cebula
1 jajko
1 kajzerka
1 łyżeczka tymianku
1 łyżeczka rozmarynu
1 łyżeczka suszonej mięty
po szczypcie: papryka słodka, gorczyca, czosnek suszony, sól, pieprz
1. Cebulę drobno siekamy. Kajzerkę moczymy w ciepłej wodzie, kiedy zmięknie odciskamy.
2. Wszystkie składniki i przyprawy zagniatamy razem do powstania gładkiej, lepkiej masy.
3. Mięsem oblepiamy patyczki. Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 30 minut.
Kocham takie kofty! Muszę koniecznie je znowu zrobić w domu, tym razem jednak z wykorzystaniem twojego przepisu. :) Zapraszam na risotto z dynią! https://jaglusia.wordpress.com/2016/10/29/risotto-z-dynia-pieczarkami-i-rozmarynem/
OdpowiedzUsuń