października 12, 2016

Jabłecznik / szarlotka z kruszonką

Tarta z jabłkami i kruszonką, czyli nic innego jak jabłecznik / szarlotka to absolutna klasyka, która posmakuje każdemu. Nie jest zbyt słodka, bo przesadna słodycz nie pasuje mi do tego ciasta, pełna jabłek, z dużą ilością pysznej kruszonki. 


Ciasto:
100g zimnego masła
200g mąki
1 jajko L
3 łyżki cukru
szczypta soli
Warstwa jabłkowa:
6 dużych jabłek
3-4 łyżki cukru

Kruszonka:
1/2 szklanki mąki
4 łyżki cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
60g zimnego masła
 
1. Masło kroimy na kawałki i zagniatamy z pozostałymi składnikami na ciasto. Wałkujemy cienko, wyklejamy nim formę na tartę o średnicy 27cm. Nakłuwamy widelcem, pieczemy w temperaturze 190 stopni przez około 15 minut, do delikatnego zezłocenia.
2. W międzyczasie obieramy jabłka, pozbawiamy je gniazd nasiennych i kroimy w dużą kostkę. Zasypujemy cukrem i prażymy na patelni przez około 10 minut, aż zaczną się rozpadać. 
3. Zagniatamy wszystkie składniki na kruszonkę.
4. Jabłka wykładamy na podpieczony spód, posypujemy kruszonką. Pieczemy jeszcze przez około 15 minut, do zezłocenia kruszonki.  


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Każde odwiedziny i każda opinia bardzo mnie cieszą. :)
Zachęcam do napisania do myślisz o moim przepisie.

top social

TOP