października 14, 2016

Gulasz z łopatki (z papryką i pieczarkami)

Ten gulasz nie jest ekstra szybki w przygotowaniu, ale praktycznie robi się sam, bo po pokrojeniu warzyw i przesmażeniu mięsa pozostaje tylko dusić go na małym ogniu przez około 1,5h. Świetny z kaszą lub ziemniakami, zwłaszcza na chłodne, jesienno-zimowe dni:).


800g łopatki wieprzowej
8 papryk
3 cebule
2 ząbki czosnku
300g pieczarek
3 marchewki
1 pietruszka
3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka papryki ostrej
1 łyżeczka papryki słodkiej
3 liście laurowe
2 kulki ziela angielskiego
szczypta: tymianku, kolendry, majeranku, kminku
sól, pieprz
olej

1. Łopatkę kroimy w dużą kostkę. Podsmażamy w dużym garnku z grubym dnem, na dużym ogniu, na rozgrzanym oleju do mocnego zarumienienia.
2. Paprykę i cebulę kroimy w kostkę. Pieczarki kroimy na ćwiartki. Czosnek przeciskamy przez praskę. Marchewkę i pietruszkę ścieramy na dużych oczkach tarki.
3. Dodajemy warzywa, liście laurowe i ziele angielskie do podsmażonego mięsa. Smażymy chwilę, po czym zalewamy 3/4 szklanki wody, przykrywamy, dusimy na małym ogniu przez około 1,5h do miękkości mięsa. Na koniec dodajemy koncentrat, doprawiamy do smaku przyprawami.




1 komentarz:

Każde odwiedziny i każda opinia bardzo mnie cieszą. :)
Zachęcam do napisania do myślisz o moim przepisie.

top social

TOP