Przedstawiam przepis na ciasto ucierane z owocami i kruszonką. Ciasto można zrobić z dowolnymi owocami: śliwkami, truskawkami, malinami, porzeczkami, nektarynkami, brzoskwiniami. Owoce mogą być świeże lub mrożone. U mnie ciasto w wersji ze śliwkami:). Ma dość "piaskową" konsystencję, jest raczej suche niż wilgotne i bardzo smaczne.
Ciasto:
200g masła
1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
1 niepełna szklanka mąki ziemniaczanej
100g cukru pudru
1 opakowanie cukru waniliowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 jajka L
Kruszonka:
2 i 1/4 szklanki mąki
1 jajko L
3/4 szklanki cukru
150g masła
1 łyżka cukru waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
Dodatkowo:
300-400g dowolnych owoców, u mnie śliwki
1. Masło ucieramy z cukrem pudrem. Nie przerywając miksowania dodajemy jajka i cukier waniliowy. W misce mieszamy ze sobą obie mąki i proszek do pieczenia, które następnie stopniowo dodajemy do miksowanej masy.
2. W osobnej misce zagniatamy wszystkie składniki na kruszonkę do powstania grudek.
Lubię takie proste ciast - szczególnie jeśli są z kruszonką :)
OdpowiedzUsuń