października 07, 2016

Ciasto ucierane z owocami i kruszonką

Przedstawiam przepis na ciasto ucierane z owocami i kruszonką. Ciasto można zrobić z dowolnymi owocami: śliwkami, truskawkami, malinami, porzeczkami, nektarynkami, brzoskwiniami. Owoce mogą być świeże lub mrożone. U mnie ciasto w wersji ze śliwkami:). Ma dość "piaskową" konsystencję, jest raczej suche niż wilgotne i bardzo smaczne.


Ciasto:
200g masła
1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
1 niepełna szklanka mąki ziemniaczanej
100g cukru pudru
1 opakowanie cukru waniliowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 jajka L

Kruszonka:
2 i 1/4 szklanki mąki
1 jajko L
3/4 szklanki cukru
150g masła
1 łyżka cukru waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli

Dodatkowo:
300-400g dowolnych owoców, u mnie śliwki

1. Masło ucieramy z cukrem pudrem. Nie przerywając miksowania dodajemy jajka i cukier waniliowy. W misce mieszamy ze sobą obie mąki i proszek do pieczenia, które następnie stopniowo dodajemy do miksowanej masy. 
2. W osobnej misce zagniatamy wszystkie składniki na kruszonkę do powstania grudek.
3. Ciasto (będzie gęste) wykładamy na blaszkę (około 25x30cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Na ciasto wykładamy owoce, na owoce kruszonkę. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 40-50 minut, do suchego patyczka.




1 komentarz:

Każde odwiedziny i każda opinia bardzo mnie cieszą. :)
Zachęcam do napisania do myślisz o moim przepisie.

top social

TOP