października 01, 2016

Ciasto drożdżowe z jabłkami i kruszonką - wysokie, puszyste

Dziś prezentuję przepis na przepyszne ciasto drożdżowe z jabłkami i kruszonką. Najlepsze drożdżowe jakie kiedykolwiek piekłam. Spełnia trzy moje najważniejsze oczekiwania: rośnie wysokie, nie czuć w nim drożdży i ma dużo kruszonki:). Można dodać tu dowolne owoce. 


Ciasto:
3 i 1/4 szklanki mąki
2 paczki suchych drożdży (razem 14g)
1 całe jajko 
2 żółtka
1 szklanka mleka
1/3 szklanki cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
1 łyżeczka aromatu waniliowego
szczypta soli
80g roztopionego masła

Kruszonka:
1 i 1/2 szklanki mąki 
1/2 szklanki cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
125g masła

Dodatkowo:
4 duże jabłka

1. Mąkę mieszamy z drożdżami, dodajemy pozostałe składniki (mleko powinno być letnie, ale nie gorące a rozpuszczone masło przestudzone). W misce wyrabiamy aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Jeśli będzie się kleiło, dosypujemy mąkę. Przykrywamy ściereczką, odstawiamy do wyrośnięcia na około 1h. Po upływie tego czasu ciasto przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia o wymiarach około 30x25cm. Pozostawiamy pod przykryciem na kolejną godzinę.
2. Przygotowujemy kruszonkę: wszystkie składniki zagniatamy a ciasto rozcieramy na kruszonkę. 
3. Jabłka obieramy, kroimy na ćwiartki a następnie w plasterki. Układamy na wierzch ciasta, dociskamy, niektóre kawałki wbijamy pionowo. Posypujemy kruszonką.
4. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 40 minut.




2 komentarze:

  1. Przepis zachęcający. Masz wersję na drożdże tradycyjne? Tym suchym jakoś nie ufam...
    Masz fajne przepisy... Może to ciasto na pizze zmodyfikować? Ciekawe czy by wyszło...?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W google łatwo znajdziesz przeliczniki suche/świeże:) Ze świeżych dodatkowo robimy zaczyn.
      Polecam suche - jak widać na zdjęciu ciasto urosło wysokie i naprawdę smaczne:)
      Pozdrawiam!

      Usuń

Każde odwiedziny i każda opinia bardzo mnie cieszą. :)
Zachęcam do napisania do myślisz o moim przepisie.

top social

TOP