Dziś prezentuję przepis na przepyszne ciasto drożdżowe z jabłkami i kruszonką. Najlepsze drożdżowe jakie kiedykolwiek piekłam. Spełnia trzy moje najważniejsze oczekiwania: rośnie wysokie, nie czuć w nim drożdży i ma dużo kruszonki:). Można dodać tu dowolne owoce.
Ciasto:
3 i 1/4 szklanki mąki
2 paczki suchych drożdży (razem 14g)
1 całe jajko
2 żółtka
1 szklanka mleka
1/3 szklanki cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
1 łyżeczka aromatu waniliowego
szczypta soli
80g roztopionego masła
Kruszonka:
1 i 1/2 szklanki mąki
1/2 szklanki cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
125g masła
Dodatkowo:
4 duże jabłka
1. Mąkę mieszamy z drożdżami, dodajemy pozostałe składniki (mleko powinno być letnie, ale nie gorące a rozpuszczone masło przestudzone). W misce wyrabiamy aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Jeśli będzie się kleiło, dosypujemy mąkę. Przykrywamy ściereczką, odstawiamy do wyrośnięcia na około 1h. Po upływie tego czasu ciasto przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia o wymiarach około 30x25cm. Pozostawiamy pod przykryciem na kolejną godzinę.
2. Przygotowujemy kruszonkę: wszystkie składniki zagniatamy a ciasto rozcieramy na kruszonkę.
3. Jabłka obieramy, kroimy na ćwiartki a następnie w plasterki. Układamy na wierzch ciasta, dociskamy, niektóre kawałki wbijamy pionowo. Posypujemy kruszonką.
4. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 40 minut.
Przepis zachęcający. Masz wersję na drożdże tradycyjne? Tym suchym jakoś nie ufam...
OdpowiedzUsuńMasz fajne przepisy... Może to ciasto na pizze zmodyfikować? Ciekawe czy by wyszło...?
W google łatwo znajdziesz przeliczniki suche/świeże:) Ze świeżych dodatkowo robimy zaczyn.
UsuńPolecam suche - jak widać na zdjęciu ciasto urosło wysokie i naprawdę smaczne:)
Pozdrawiam!