Ziemniaki, cebula i kiełbasa a to wszystko w pysznej, treściwej i sycącej wiejskiej zapiekance:). Całości dopełnia pyszny śmietanowo-jajeczny sos.
1 kg ziemniaków
300g kiełbasy
2 duże cebule
1 pęczek koperku
1/2 puszki kukurydzy
250ml śmietany 18%
2 jajka L
150g żółtego sera
sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, czosnek granulowany
olej
1. Ziemniaki obieramy, gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Studzimy, kroimy na talarki.
2. Cebulę kroimy w kostkę, kiełbasę w talarki. Podsmażamy na rozgrzanym oleju do zarumienienia. Koperek siekamy.
3. W misce mieszamy ze sobą ziemniaki, cebulę, kiełbasę, kukurydzę i koperek. W drugiej misce mieszamy dokładnie śmietanę, jajka, starty na tarce ser i przyprawy. Sosem zalewamy zapiekankę, delikatnie mieszamy i przekładamy do naczynia żaroodpornego.
4. Pieczemy w temperaturze 180 stopni z termoobiegiem przez około 30 minut, do zarumienienia.
Uwielbiam zapiekanki, a szczególnie z ziemniakami, przepis trafia do mojej listy obiadów <3
OdpowiedzUsuńWitam w przepisie jest koperek do zapiekanki a na zdjęciu szczypiorek.Tak więc co powinno być dodane do zapiekania. Pozdrawiam Ania
OdpowiedzUsuńSzczypiorek służył wyłącznie do dekoracji, nie ma go w zapiekance, ale nie zaszkodzi jego dodanie:)
UsuńA w środku zapiekanki jest duża ilość koperku.
Pozdrawiam!