września 29, 2016

Tarta sernikowa z konfiturą malinową

Pyszna tarta serowa pachnąca latem:). Do jej wykonania nie są konieczne świeże maliny, użyłam ich jedynie do ozdoby. Podstawą jest kruche ciasto, masa serowa i konfitura malinowa, którą rozsmarowujemy na wierzchu masy. 


Ciasto:
100g zimnego masła
200g mąki
1 jajko L
3 łyżki cukru
szczypta soli

Masa serowa:
750g sera na serniki
75g masła
3 łyżki kaszy manny
2 jajka
100g cukru pudru 
1 łyżeczka aromatu waniliowego
szczypta soli

Dodatkowo:
100g konfitury malinowej

1. Masło kroimy na kawałki i zagniatamy z pozostałymi składnikami na ciasto. Wałkujemy cienko, wyklejamy nim formę na tartę o średnicy 27cm. Nakłuwamy widelcem, pieczemy w temperaturze 190 stopni przez około 15 minut, do delikatnego zezłocenia.
2. Składniki na masę serową dokładnie miksujemy. 
3. Masę serową wylewamy na upieczone ciasto. Na wierzch w kilku miejscach wykładamy konfturę, następnie rozsmarowujemy ją robiąc kółka trzonkiem łyżki lub widelca. W ten sposób powstają wzory. 
4. Zmniejszamy temperaturę do 170 stopni, pieczemy tartę jeszcze przez 30 minut. Możemy udekorować czekoladą lub świeżymi owocami.




2 komentarze:

Każde odwiedziny i każda opinia bardzo mnie cieszą. :)
Zachęcam do napisania do myślisz o moim przepisie.

top social

TOP