Pyszna tarta serowa pachnąca latem:). Do jej wykonania nie są konieczne świeże maliny, użyłam ich jedynie do ozdoby. Podstawą jest kruche ciasto, masa serowa i konfitura malinowa, którą rozsmarowujemy na wierzchu masy.
Ciasto:
100g zimnego masła
200g mąki
1 jajko L
3 łyżki cukru
szczypta soli
Masa serowa:
750g sera na serniki
75g masła
3 łyżki kaszy manny
2 jajka
100g cukru pudru
1 łyżeczka aromatu waniliowego
szczypta soli
Dodatkowo:
100g konfitury malinowej
1. Masło kroimy na kawałki i zagniatamy z pozostałymi składnikami na ciasto. Wałkujemy cienko, wyklejamy nim formę na tartę o średnicy 27cm. Nakłuwamy widelcem, pieczemy w temperaturze 190 stopni przez około 15 minut, do delikatnego zezłocenia.
2. Składniki na masę serową dokładnie miksujemy.
3. Masę serową wylewamy na upieczone ciasto. Na wierzch w kilku miejscach wykładamy konfturę, następnie rozsmarowujemy ją robiąc kółka trzonkiem łyżki lub widelca. W ten sposób powstają wzory.
Czy kasza manna ma byc wczesniej ugotowana?
OdpowiedzUsuńNie, ma być sucha:)
UsuńPozdrawiam:)