Przedstawiam podstawowy przepis na leczo. Możemy dowolnie je urozmaicać, np. dodając cukinię lub pieczarki. Lubię duże kawałki papryki, lubię kiedy jest kolorowo, dlatego zawsze kupuję paprykę w trzech kolorach:).
3 długie kiełbasy
3 papryki czerwone
3 papryki zielone
3 papryki żółte
3 cebule
200g przecieru pomidorowego
4 łyżki koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka papryki słodkiej
1 łyżeczka papryki ostrej
sól, pieprz
olej
1. Kiełbasę kroimy w plastry. Papryki pozbawiamy gniazd nasiennych, kroimy na duże kawałki. Cebulę kroimy w kostkę.
2. Na rozgrzanym oleju podsmażamy kiełbasę. Kiedy się zarumieni dodajemy warzywa. Solimy, dusimy przez około 30 minut, do momentu aż większość wody wyparuje a papryka będzie miękka.
3. Pod koniec dodajemy pozostałe przyprawy, koncentrat i przecier. Dusimy jeszcze chwilę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Każde odwiedziny i każda opinia bardzo mnie cieszą. :)
Zachęcam do napisania do myślisz o moim przepisie.