września 25, 2016

Zapiekanka z szynką à la pizza

Każdy z nas kocha pizzę:). Jej smak można przenieść na inne potrawy, co już nie raz prezentowałam na blogu. Dziś przedstawiam makaronową zapiekankę o smaku pizzy, z mnóstwem ziół, sera i typowych dla pizzy dodatków.


300g makaronu
300g szynki dobrej jakości, u mnie Szynka ze wsi Buczkowice od Hańderek
1 puszka kukurydzy
100g czarnych oliwek
500g pieczarek
2 cebule
500g przecieru pomidorowego
150g mozzarelli 
10 pomidorków koktajlowych
1 łyżeczka ziół prowansalskich
1 łyżeczka bazylii
1 łyżeczka oregano
1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
sól, pieprz
olej

1. Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. 
2. Cebulę kroimy w kostkę, pieczarki w plastry. Podsmażamy na rozgrzanym oleju do odparowania wody. Szynkę kroimy w kostkę, również podsmażamy. 
3. W misce mieszamy ze sobą makaron, szynkę, kukurydzę, oliwki, pieczarki z cebulą, przecier pomidorowy, startą mozzarellę i przyprawy. Przekładamy do naczynia żaroodpornego.
4. Zapiekamy w temperaturze 180 stopni przez 40 minut. Na ostatnie 10 minut włączamy termoobieg by całość się zarumieniła.



2 komentarze:

  1. Nie tylko każdy z nas kocha pizzę ale i zapiekanki makaronowe :) Twoja wygląda CUDOWNIE!

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudowna, makaronowa zapiekanka. :) Zapraszam na mój blog kulinarny! :) https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń

Każde odwiedziny i każda opinia bardzo mnie cieszą. :)
Zachęcam do napisania do myślisz o moim przepisie.

top social

TOP