września 30, 2016

Kurczak z pieczarkami pod paprykowo-serową kruszonką

Ciasto? Owoce? Pozory mylą:). Filety z pieczarkami zapiekane pod paprykowo-serową kruszonką robią prawdziwą furorę. Świetne na imprezę, bo całość można przygotować wcześniej a przed podaniem wrzucić do piekarnika. Zachwyt gości gwarantowany:). 


2 filety z kurczaka
500g pieczarek
2 cebule
sól, pieprz, chilli
1/2 pęczka natki pietruszki
olej

Kruszonka:
1/2 szklanki startego sera cheddar
150g mąki
100g masła
1/3 łyżeczki soli
1 łyżeczka słodkiej papryki

1. Filety kroimy na kawałki. Przyprawiamy, podsmażamy na rozgrzanym oleju. Przekładamy do naczynia żaroodpornego.
2. Cebulę kroimy w kostkę, pieczarki na duże cząstki. Podsmażamy na oleju pozostałym po smażeniu filetów. Układamy na filetach w naczyniu żaroodpornym.
3. Składniki na kruszonkę umieszczamy w miskę, rozcieramy do powstania grudek. Przesypujemy do naczynia żaroodpornego.
4. Zapiekamy w temperaturze 200 stopni przez 20-25 minut. 



2 komentarze:

  1. A gdyby zapiec surowe filety, wyszłoby? Czy poprzez smażenie i późniejsze pieczenie mięso nie wychodzi przesuszone?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie próbowałam z surowymi filetami, w mojej wersji mięso było smaczne i wcale nie suche:)

      Usuń

Każde odwiedziny i każda opinia bardzo mnie cieszą. :)
Zachęcam do napisania do myślisz o moim przepisie.

top social

TOP