Wyrazisty w smaku, mocno czekoladowo-orzechowy torcik, który z pewnością zrobi furorę. Można przyozdobić go owocami sezonowymi lub orzechami.
200g czekolady gorzkiej
3 jajka L
140g masła
3/4 szklanki cukru
85g mąki
1 opakowanie cukru waniliowego
Krem orzechowy:
200g mascarpone
200g masła orzechowego
2 łyżki cukru pudru
Bita śmietana:
300ml śmietanki 30%
2 łyżki cukru pudru
1 śmietan fix
+ owoce sezonowe lub orzechy
1. Masło roztapiamy w małym garnku lub na patelni. Dodajemy połamaną czekoladę, intensywnie mieszamy, ściągamy z ognia kiedy się rozpuści. Odstawiamy do wystygnięcia. W osobnej misce miksujemy jajka z cukrem i cukrem waniliowym. Dodajemy masło z czekoladą, dokładnie mieszamy. Na końcu dodajemy mąkę. Wylewamy do tortownicy 18cm z dnem wyłożonym papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 175 stopni przez około 35 minut.
2. Krem orzechowy: mascarpone, masło orzechowe i cukier puder miksujemy ze sobą. Bita śmietana: bitą śmietanę ubijamy z cukrem pudrem i śmietan fixem.
3. Upieczone ciasto przekrawamy na 3 części. Przekładamy je kremem orzechowym, na wierzch wykładamy bitą śmietanę. Wygładzamy boki. Na wierzch układamy owoce sezonowe lub orzechy.
Super torcik, z chęcią bym się poczęstowała.
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie :)
OdpowiedzUsuń