sierpnia 14, 2016

Naleśniki z ruskim farszem

To taka szybsza wersja pierogów:). Obiad za przysłowiowy grosik, który zasmakuje każdemu. Można pominąć boczek i jedynie posypać nim gotowe naleśniki wypełnione farszem, lecz ja zdecydowanie polecam moją wersję:).


Naleśniki: 
3 szklanki mąki
5 jajek L
2 szklanki wody gazowanej
2 szklanki mleka
1/4 szklanki oleju
1 łyżeczka soli

Farsz:
500g ziemniaków
500g twarogu półtłustego
200g boczku
3 cebule
sól, pieprz

1. Wszystkie składniki na naleśniki miksujemy ze sobą. Smażymy na bardzo dobrze rozgrzanej patelni teflonowej, bez oleju.
2. Ziemniaki gotujemy do miękkości. Cebulę i boczek kroimy. Na suchej patelni podsmażamy boczek a kiedy tłuszcz zacznie się wytapiać dodajemy cebulę. Smażymy do miękkości, co jakiś czas podlewając wodą. Ziemniaki rozgniatamy razem z twarogiem, dodajemy cebulę, boczek, sól i pieprz. Dokładnie mieszamy.
3. Naleśniki napełniamy gotowym farszem. Przed podaniem możemy zapiec w piekarniku z serem lub podgrzać na suchej patelni.




4 komentarze:

  1. ooooooo kurcze , ale super apetycznie wygląda , ja uwielbiam pierogi ruskie , a raczej ich farsz,jest obłędny , super pomysł na wykorzystanie farszu do ruskich w naleśnikach .

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny pomysł na obiad, uwielbiam ruskie pierogi, ale nie zawsze chce się je lepić, a tu proszę! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam nadzienie ruskie, takie naleśniki muszą być bardzo smaczne.

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale superowe! Bardzo pożywne, dla mojego męża- łasucha- pokusa nie do odparcie :-)

    OdpowiedzUsuń

Każde odwiedziny i każda opinia bardzo mnie cieszą. :)
Zachęcam do napisania do myślisz o moim przepisie.

top social

TOP