sierpnia 31, 2016

Siekane kotlety kebab/gyros z fileta - pieczone

Zdrowy obiad o smaku uwielbianego przez wszystkich gyrosa:). Małe, kebabowe kotleciki podbiją podniebienia degustujących. Robi się je szybko i nie wymagają wymyślnych składników. Są pieczone w piekarniku, zrobione z drobiowego mięsa a więc dużo zdrowsze od tradycyjnych mielonych.


500g filetów z kurczaka
1/2 puszki kukurydzy
1 cebula
1 duża czerwona papryka
1 jajko L
1/2 pęczka natki pietruszki
3-4 łyżki bułki tartej
sól, pieprz, przyprawa kebab-gyros

1. Pietruszkę siekamy, cebulę i paprykę kroimy w kostkę.
2. Filety siekamy. Kroimy najpierw w kostkę, później w mniejszą kostkę, coraz drobniej aż mięso będzie bardzo klejące. Dodajemy warzywa, jajko, bułkę tartą i przyprawy.
3. Z powstałej masy formujemy niewielkie kotlety. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 30 minut.



3 komentarze:

  1. jakie kolorowe! Każdy chętnie by zjadł, żeby umilić sobie koniec wakacji:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kotleciki wyglądają bardzo ładnie i kolorowo. Muszę sprawdzić ten przepis ;)

    OdpowiedzUsuń

Każde odwiedziny i każda opinia bardzo mnie cieszą. :)
Zachęcam do napisania do myślisz o moim przepisie.

top social

TOP