Zdrowy obiad o smaku uwielbianego przez wszystkich gyrosa:). Małe, kebabowe kotleciki podbiją podniebienia degustujących. Robi się je szybko i nie wymagają wymyślnych składników. Są pieczone w piekarniku, zrobione z drobiowego mięsa a więc dużo zdrowsze od tradycyjnych mielonych.
1/2 puszki kukurydzy
1 cebula
1 duża czerwona papryka
1 jajko L
1/2 pęczka natki pietruszki
3-4 łyżki bułki tartej
sól, pieprz, przyprawa kebab-gyros
1. Pietruszkę siekamy, cebulę i paprykę kroimy w kostkę.
2.
Filety siekamy. Kroimy najpierw w kostkę, później w mniejszą kostkę,
coraz drobniej aż mięso będzie bardzo klejące. Dodajemy warzywa, jajko,
bułkę tartą i przyprawy.
3.
Z powstałej masy formujemy niewielkie kotlety. Układamy na blaszce
wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180 stopni
przez 30 minut.
jakie kolorowe! Każdy chętnie by zjadł, żeby umilić sobie koniec wakacji:)
OdpowiedzUsuńKotleciki wyglądają bardzo ładnie i kolorowo. Muszę sprawdzić ten przepis ;)
OdpowiedzUsuńPychotka! :)
OdpowiedzUsuń