sierpnia 22, 2016

Schab w papryce

Już wkrótce sezon na paprykę. Korzystam z niej wtedy ile się da, choć przez cały rok często dodaję ją do potraw i kanapek. Świetnie smakuje dodana do dań z wieprzowiny, przedstawiam pomysł na schab z dużą ilością papryki. Kolory dowolne:).


1 kg schabu
1,5 kg papryki (mix kolorów)
3 duże cebule
2 płaskie łyżki mąki
2 łyżeczki papryki słodkiej
1 łyżeczka papryki ostrej
1/2 łyżeczki czosnku
2 łyżki koncentratu pomidorowego
sól, pieprz, olej

1. Schab kroimy w plastry a następnie w paski. Paprykę kroimy w słupki, cebulę w kostkę.
2. Na rozgrzanym oleju, na dużym gazie podsmażamy schab oprószony 2 łyżkami mąki i wszystkimi przyprawami. Schab powinien się zarumienić. Dodajemy paprykę, cebulę, podsmażamy chwilę, po czym dolewamy 3/4 szklanki wody. Dusimy pod przykryciem przez około 15 minut, po czym zdejmujemy pokrywkę i pozwalamy wodzie wyparować. Po tym czasie papryka powinna być już miękka.
3. Do powstałego sosu dodajemy koncentrat pomidorowy. Dusimy jeszcze chwilę.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Każde odwiedziny i każda opinia bardzo mnie cieszą. :)
Zachęcam do napisania do myślisz o moim przepisie.

top social

TOP