sierpnia 28, 2016

Kąski schabowe w sosie z wędzonej papryki

Kolejny pomysł na przyrządzenie schabu by uniknąć na talerzu tradycyjnego kotleta w panierce:) Tym razem jest to schab w sosie z dodatkiem wędzonej papryki, która nadaje potrawom smaku charakterystycznego dla paprykowych chipsów. 


Mięso i marynata:
500g schabu
250g jogurtu naturalnego
3 łyżeczki wędzonej papryki
1/2 łyżeczki curry
sól, pieprz
olej 

Sos:
500ml przecieru pomidorowego
2 ząbki czosnku
100 ml śmietanki 12%

1. Schab kroimy w plastry a następnie w paski. Dodajemy jogurt naturalny, paprykę, curry, sól, pieprz i wszystko dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 2 godziny do lodówki.
2. Schab wyciągamy widelcem z marynaty, dzięki czemu jej nadmiar pozostanie w misce. Podsmażamy na rozgrzanym oleju, dusimy około 20 minut. 
3. Po tym czasie dodajemy przecier, czosnek. Dusimy jeszcze około 15 minut, przyprawiamy do smaku. Wyłączamy ogień i dodajemy śmietankę. 



3 komentarze:

  1. Rewelacja! Uwielbiam każdy przepis na mięso, który pomija tłuściutką panierkę. To dowód że schab bez niej też może być pyszny :)

    OdpowiedzUsuń
  2. piękne kolory! akurat mam na półce wędzoną paprykę :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciekawy sposób na schab, muszę kiedyś wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń

Każde odwiedziny i każda opinia bardzo mnie cieszą. :)
Zachęcam do napisania do myślisz o moim przepisie.

top social

TOP