sierpnia 28, 2016

Hiszpańska zapiekanka z kurczakiem i chorizo

Przedstawiam danie kuchni iberyjskiej, które przygotowałam bazując na produktach z Lidla. Chorizo to tradycyjna hiszpańska kiełbasa, o bardzo intensywnym smaku. Świetnie wzmocniła smak mojej zapiekanki i nadała jej charakteru:). Do wyboru mamy ją w wersji pikantnej i zwykłej, możemy więc sami wyregulować sobie ostrość naszego obiadu. Do jej przygotowania użyłam produktów kupionych w Lidlu, gdzie pojawił się bogaty asortyment produktów charakterystycznych dla kuchni iberyjskiej. Zapraszam Was do wyruszenia w tę podróż razem ze mną:).


800g ziemniaków
300g kiełbasy chorizo (do kupienia w Lidlu)
1 duży filet z kurczaka
1 czerwona papryka
2 cebule
100g zielonych oliwek (z Lidla)
1 jajko
250ml jogurtu greckiego
1/2 pęczka natki pietruszki
100g twardego sera, np. cheddar
papryka słodka, papryka ostra, czosnek granulowany, sól, pieprz
oliwa z oliwek

1. Ziemniaki obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. 
2. Kiełbasę chorizo kroimy w cienkie plasterki. Podsmażamy na suchej patelni aż wytopi się tłuszcz. Odsączamy na ręczniku papierowym.
3. Filety, paprykę i cebulę kroimy w kostkę, dodajemy przyprawy, podsmażamy na rozgrzanej oliwie. Pietruszkę siekamy.
4. Do naczynia żaroodpornego przekładamy pokrojone w plasterki ziemniaki, dodajemy chorizo, kurczaka, paprykę, cebulę, pietruszkę i pokrojone oliwki. W osobnym naczyniu mieszamy ze sobą jajko, jogurt, starty na tarce żółty ser i przyprawy. Przelewamy do naczynia żaroodpornego i dokładnie mieszamy.
5. Naczynie żaroodporne umieszczamy w piekarniku z termoobiegiem, nagrzanym do 180 stopni. Zapiekamy przez około 20-30 minut. 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Każde odwiedziny i każda opinia bardzo mnie cieszą. :)
Zachęcam do napisania do myślisz o moim przepisie.

top social

TOP