Pyszny i szybki sposób na lekką kolację, :-) Sałatka z dodatkiem mięsa i grzanki zawsze są dobrym pomysłem. Do swojej sałatki dodałam suszoną żurawinę, co świetnie przełamuje smak i nadaje sałatce oryginalności.
Sałatka:
1 opakowanie mixu sałat
1 opakowanie rukoli
2 filety z kurczaka
150g twardego sera cheddar
100g suszonej żurawiny
2 francuskie sosy sałatkowy
olej
sól, pieprz, papryka wędzona
Grzanki:
1 bagietka, u mnie pelnoziarnista
50g masła
2-3 ząbki czosnku
sól
1. Filety kroimy w kostkę. Posypujemy solą, pieprzem i papryką, podsmażamy na rozgrzanym oleju.
2. Łączymy ze sobą mix sałat, rukolę, starty na małych oczkach ser cheddar i żurawinę. Sosy przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu, wlewamy do sałatki, mieszamy. Odstawiamy na minimum 15 minut.
3. Bagietkę kroimy wszerz na kawałki. Czosnek przeciskamy przez praskę, wraz z solą dodajemy go do masła. Masłem smarujemy każdą kromkę. Zapiekamy przez około 7-10 minut w temperaturze 180 stopni.
Przyjemna lekka sałatka, fajna na lato
OdpowiedzUsuńPrzepysznie:)podoba mi się taki zestaw:)
OdpowiedzUsuńPyszna kompozycja, świetna na lekki, letni lunch.
OdpowiedzUsuń