lipca 08, 2016

Sałatka z kurczakiem, rukolą, żurawiną i czosnkowymi grzankami

Pyszny i szybki sposób na lekką kolację, :-) Sałatka z dodatkiem mięsa i grzanki zawsze są dobrym pomysłem. Do swojej sałatki dodałam suszoną żurawinę, co świetnie przełamuje smak i nadaje sałatce oryginalności. 




Sałatka:
1 opakowanie mixu sałat
1 opakowanie rukoli
2 filety z kurczaka
150g twardego sera cheddar
100g suszonej żurawiny
2 francuskie sosy sałatkowy
olej
sól, pieprz, papryka wędzona

Grzanki:
1 bagietka, u mnie pelnoziarnista
50g masła
2-3 ząbki czosnku
sól

1. Filety kroimy w kostkę. Posypujemy solą, pieprzem i papryką, podsmażamy na rozgrzanym oleju.
2. Łączymy ze sobą mix sałat, rukolę, starty na małych oczkach ser cheddar i żurawinę. Sosy przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu, wlewamy do sałatki, mieszamy. Odstawiamy na minimum 15 minut. 
3. Bagietkę kroimy wszerz na kawałki. Czosnek przeciskamy przez praskę, wraz z solą dodajemy go do masła. Masłem smarujemy każdą kromkę. Zapiekamy przez około 7-10 minut w temperaturze 180 stopni.



3 komentarze:

  1. Przyjemna lekka sałatka, fajna na lato

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepysznie:)podoba mi się taki zestaw:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszna kompozycja, świetna na lekki, letni lunch.

    OdpowiedzUsuń

Każde odwiedziny i każda opinia bardzo mnie cieszą. :)
Zachęcam do napisania do myślisz o moim przepisie.

top social

TOP