lipca 12, 2016

Babka ziemniaczana z sosem koperkowym

I znowu lądujemy na Podlasiu, krainie z ziemniaka słynącej moim skromnym zdaniem bardziej i w lepszy sposób niż Wielkopolska (zwana zresztą pyrlandią a poznaniacy Pyrami:), dlatego przedstawiam smaki  z tego właśnie miejsca. Stąd wywodzi się nasza bohaterka - babka ziemniaczana i tutaj jest najbardziej rozpowszechniona. 
W smaku przypomina placki ziemniaczane. Jest bardzo treściwa. Jeśli pominiemy boczek, taka babka jest świetna jako dodatek do obiadowego mięsa. Ja polałam ją sosem koperkowo-czosnkowym. Nie jest szybka w przygotowaniu, ale raz na jakiś czas naprawdę warto. :-)


Babka:
2 kg dużych, mączystych ziemniaków (unikamy młodych)
3 średniej wielkości cebule 
250g boczku wędzonego
250g kiełbasy
2 jajka L
2 łyżki kwaśnej śmietany
3 ząbki czosnku 
3 łyżki kaszy mannej
3/4 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka pieprzu
1 łyżeczka soli
2 łyżeczki słodkiej papryki

Sos koperkowy:
2 ząbki czosnku 
1/2 pęczka koperku
300ml jogurtu greckiego
sól, pieprz

1. Cebulę, boczek i kiełbasę kroimy w drobną kostkę. Na suchej patelni podsmażamy najpierw boczek. Ściągamy go z patelni i na wytopionym tłuszczu podsmażamy cebulę i kiełbasę.
2. Ziemniaki ścieramy jak na placki ziemniaczane. Odsączamy je z wody, nie mogą być jednak całkiem suche. Najlepiej odciskać je na drobnym sitku, dociskając dłońmi tak by trochę wody zostało.
3. Do startych ziemniaków dodajemy jajka, śmietanę, przeciśnięty przez praskę czosnek, kaszę manną, mąkę, przyprawy i przestudzony boczek, kiełbasę i cebulę. Dokładnie mieszamy.
4. Masę wykładamy do keksówki (ok. 30x12cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 2h. 
5. Przygotowujemy sos koperkowy: czosnek przeciskamy przez praskę, koperek drobno siekamy. Łączymy z jogurtem greckim, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Odstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny. Sosem polewamy kawałki babki tuż przed podaniem.



noclegi

3 komentarze:

  1. Od tygodnia mam taki obiad w planie,wprawdzie z sosem pieczarkowym miało być,ale koperkowy bardziej na czasie-mega pyszne:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jadłam podobną, bardzo mi zasmakowała.

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetny przepis i jeszcze lepsze zdjęcia. Babka wygląda bardzo apetycznie! Właśnie takie regionalne smaki mają szansę na wygraną w naszym konkursie kulinarnym. Wystarczy, że dodasz do wpisu grafikę konkursową i kilka zdań od siebie (info dostępne na stronie https://e-turysta.net/konkurs-kulinarny/), a będziesz mogła wygrać chociażby aparat cyfrowy i promocję na Smaker.pl. Pozdrawiam i powodzenia! :)

    OdpowiedzUsuń

Każde odwiedziny i każda opinia bardzo mnie cieszą. :)
Zachęcam do napisania do myślisz o moim przepisie.

top social

TOP