lipca 21, 2016

Letni tort z malinami, borówkami i bitą śmietaną

Przedstawiam kolejny tort, który zrobiłam latem w zeszłym roku. Pachnący latem, lekki, nie za słodki:) Nie wymaga mnótwa czasu, pieniędzy, wymyślnych składników ani talentu. Każdy jest w stanie przygotować go w krótkim czasie. By poszło jeszcze sprawniej, biszkopt można upiec dzień wcześniej. 


Biszkopt:
5 jajek L
3/4 szklanki mąki pszennej
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
1/2 szklanki cukru

Masa śmietanowa:
700 ml śmietanki 30%
250 g serka mascarpone
6 łyżek cukru pudru
2 śmietan fixy

Do dekoracji i przełożenia warstw:
2 szklanki malin
2 szklanki biorówek
6 niedużych bez
2 batony w polewie z białej czekolady

1. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy po trochu cukier, następnie żółtka. Do tak przygotowanej masy wsypujemy wymieszane ze sobą mąki. Mieszamy delikatnie drewnianą łyżką do połączenia składników.
2. Masę przekładamy do tortownicy o średnicy 21 cm, wyłożonej na spodzie papierem do pieczenia. Pieczemy przez 40 minut w temperaturze 165 stopni. Upieczony biszkopt zaraz po wyjęciu z piekarnika, w blaszce zrzucamy z wysokości około 1 m (ja rzucam go na ręcznik ułożony na kafelkach). Studzimy. Wystudzony wyjmujemy z formy i przekrawamy na 3 części.
3. Śmietanę ubijamy na najwyższych obrotach miksera z cukrem pudrem i śmietan fixem. Kiedy śmietana jest już ubita dodajemy mascarpone i miksujemy na najniższych obrotach miksera tylko przez chwilę, do połączenia składników.
4. Na dolną warstwę ciasta wykładamy masę śmietanową a na to owoce. Przekładamy kolejnym plackiem, czynność powtarzamy. Kładziemy ostatni placek, na wierzch masę. Dokładnie obsmarowujemy również boki. Tort dekorujemy owocami, pokrojonymi batonami i pokruszonymi bezami.
 

2 komentarze:

  1. Mega apetyczny torcik, aż ślinka cieknie.

    OdpowiedzUsuń
  2. O nie :) On wygląda tak pysznie i jest tak prosty w zrobieniu, że chyba się skuszę, chociaż nie powinnam ;) A te owoce tylko wzmagają u mnie apetyt na tort :)

    OdpowiedzUsuń

Każde odwiedziny i każda opinia bardzo mnie cieszą. :)
Zachęcam do napisania do myślisz o moim przepisie.

top social

TOP