lipca 31, 2016

Boloński garnek - danie jednogarnkowe

Podravka to chorwacka firma, na polskim rynku jest obecna od lat. Nie wiedziałam jednak o ich ofercie śródziemnomorskiej, którą obecnie mam przyjemność testować:). Produkty zachwycają, są naturalne, bez chemii, cukru i sztucznych dodatków. Przecier pomidorowy użyty do tego dania nadał mu niezwykłej smakowitości. Właściwie to nie potrzebowałam już nic więcej - żadnego koncentratu, żadnego dosładzania, jedynie odrobinę przypraw:). 


Kotleciki:
500g mięsa mielonego
1 cebula
2 łyżki bułki tartej
2 łyżeczki ziół prowansalskich
1 ząbek czosnku 
1 małe jajko lub 1/2 większego
sól, pieprz
olej

250g makaronu (dowolny, u mnie małe muszelki)
700g przecieru pomidorowego, u mnie przecier z cebulką i czosnkiem od Podravka
1-2 łyżeczki ziół prowansalskich
sól, pieprz

1. Cebulę siekamy. Łączymy z pozostałymi składnikami na kotleciki, zagniatamy do uzyskania gładkiej masy. Formujemy malutkie kotleciki. W garnku z grubym dnem rozgrzewamy olej, podsmażamy kotleciki na dużym ogniu, do zarumienienia. 
2. Do garnka wsypujemy makaron, wlewamy wodę tak by przykryła makaron. Gotujemy do momentu aż makaron wchłonie wodę. Wlewamy przecier pomidorowy, przyprawiamy do smaku. Gotujemy jeszcze około 10 minut. 






1 komentarz:

Każde odwiedziny i każda opinia bardzo mnie cieszą. :)
Zachęcam do napisania do myślisz o moim przepisie.

top social

TOP