czerwca 20, 2016

Rolada z truskawkami, bitą śmietaną i mascarpone

Połączenie biszkoptu, bitej śmietany i owoców sprawdza się zawsze. :-) W formie rolady wygląda zdecydowanie bardziej efektownie. Jest banalne w wykonaniu i zaznaczam nie ma co bać się pieczenia biszkoptu - mi udaje się zawsze. ;-) 

Biszkopt:
5 jajek
5 łyżek cukru
4 łyżki mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej 
1 cukier waniliowy
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Nadzienie:
300ml śmietanki 30%
250g serka mascarpone
5 łyżek cukru pudru
300g truskawek  
mięta do dekoracji

1. Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na bardzo sztywną pianę. Nie przerywając miksowania dodajemy stopniowo żółtka. Dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia, delikatnie miksujemy. Masę przekładamy na blaszkę z wyposażenia piekarnika, wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w 170 stopniach przez 15 minut. Po wyjęciu z piekarnika na blaszkę z ciastem kładziemy kuchenną ściereczkę i zwijamy ciasto w roladę jednocześnie odrywając papier. Ściereczka powinna zostać w środku rolady. Zostawiamy do ostygnięcia. 
2.  Śmietankę ubijamy wraz z cukrem pudrem na sztywną pianę. Dodajemy mascarpone, delikatnie mieszamy uważając by masa się nie zwarzyła. 
3. Roladę rozwijamy, nakładamy masę śmietanową i kawałki truskawek (kilka zostawiamy do dekoracji). Zwijamy w roladę, którą smarujemy dookoła pozostałą masą. Dekorujemy truskawkami i miętą. Przed podaniem chłodzimy.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Każde odwiedziny i każda opinia bardzo mnie cieszą. :)
Zachęcam do napisania do myślisz o moim przepisie.

top social

TOP