Kuskus z kurczakiem i fasolką szparagową to bardzo szybkie i proste w wykonaniu danie obiadowe. Ja robię je zazwyczaj do pracy. Powtarzam je już od 3 lat i dziwię się się, że tak prosta kombinacja składników jest tak pyszna:) Koniecznie wybierzcie smaczne, słodkie, aromatyczne pomidory z bazaru, nie z supermarketu:) Są bardzo ważne w tym daniu.
300g kaszy kuskus
500g filetów z kurczaka
600g fasolki szparagowej
3 bardzo duże pomidory malinowe
1 duża cebula
100 ml śmietanki 18%
sól, pieprz, papryka wędzona, czosnek granulowany
1. Fasolkę szparagową kroimy na nieduże kawałki i gotujemy do miękkości.
2. Filety i cebulę kroimy w kostkę, posypujemy przyprawami, podsmażamy na rozgrzanym oleju. Dodajemy pokrojone w kostkę pomidory, ugotowaną fasolkę, dusimy około 10 minut. Na koniec wlewamy śmietankę, podgrzewamy aż wytworzony sos zgęstnieje.
Wygląda dobrze. Lekkie jedzenie na upalny dzień
OdpowiedzUsuńSmacznie i apetycznie! :)
OdpowiedzUsuń