czerwca 28, 2016

Muffinki z truskawkami, czereśniami i migdałową kruszonką

Kolejna letnia propozycja. Babeczki. Muffinki. Powtarzam się, ale każdy je lubi:) Tym razem zrobiłam je z truskawkami, czereśniami i migdałową kruszonką. Prosta i szybka propozycja na deser.

Składniki suche:
2 i 1/4 szklanki mąki
1/2 szklanki cukru
2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta soli

Składniki mokre:
1 jajko L
80ml oleju
250ml jogurtu naturalnego

Owoce:
200g truskawek
200g czereśni

Kruszonka
30g masła
30g mąki
20g cukru
30g płatków migdałowych

1. Z truskawek usuwamy szypułki, kroimy na mniejsze kawałki. Z czereśni usuwamy pestki. Składniki na kruszonkę zagniatamy ze sobą rozcierając by powstały charakterystyczne dla kruszonki grudki.
2. W jednej misce mieszamy składniki suche i owoce, w drugiej składniki mokre. Łączymy zawartość obu misek, mieszamy tylko do połączenia składników. Ciasto wykładamy do foremki wyłożonej papilotkami.
3. Pieczemy z teromoobiegiem, w temperaturze 160 stopni.




4 komentarze:

Każde odwiedziny i każda opinia bardzo mnie cieszą. :)
Zachęcam do napisania do myślisz o moim przepisie.

top social

TOP