czerwca 14, 2016

Babeczki / muffinki z czereśniami

Każdy lubi babeczki. ;-) Ja również a zwłaszcza od strony ich przygotowywania - są banalnie proste i szybkie. Suche składniki łączymy z mokrymi, dodajemy owoce i gotowe. Dziś babeczki z wykorzystaniem sezonowych owoców - czereśni. 


Składniki suche:
2 i 1/2 szklanki mąki
1/2 szklanki cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli

Składniki mokre:
50ml oleju
2 jajka L
1 i 1/4 szklanki mleka

Dodatkowo:
2 szklanki czereśni
cukier puder

1. Składniki suche i mokre dokładnie mieszamy w osobnych miskach. Do składników suchych wlewamy mokre, mieszamy tylko do połączenia składników. 
2. Z czereśni usuwamy pestki. Mieszamy z przygotowaną masą. 
3. Przekładamy do foremek. Pieczemy w temperaturze 190 stopni przez około 20 minut. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.





2 komentarze:

Każde odwiedziny i każda opinia bardzo mnie cieszą. :)
Zachęcam do napisania do myślisz o moim przepisie.

top social

TOP