Świetny sposób na wykorzystanie sezonowej botwinki, a którą czas właśnie się zaczął. :-) Kilka prostych składników i na obiad jak znalazł!
2 pęczki botwiny
2 pęczki botwiny
500g młodych ziemniaków
200g boczku parzonego w plastrach
sól, pieprz
sól, pieprz
1.
Ziemniaki gotujemy w mundurkach. Liście
botwiny siekamy, buraczki obieramy i kroimy w cienkie plasterki.
2.
Na rozgrzanej patelni podsmażamy pokrojony w kostkę plastry boczku do
momentu aż wytopi się tłuszcz. Boczek ściągamy z patelni. Na wytopionym
tłuszczu podsmażamy liście i buraki z botwiny (w razie potrzeby można
dodać odrobinę oleju). Podlewamy wodą, dusimy do miękkości. Dodajemy
boczek, obrane i pokrojone ziemniaki. Mieszamy.
3. Wszystkie składniki łączymy ze sobą.
Bardzo fajna sałatka :-)
OdpowiedzUsuńsuper polaczenie, nie wiem czy sama bym na takie wpadła :)
OdpowiedzUsuń