maja 07, 2016

Sałatka z botwinką i boczkiem

Świetny sposób na wykorzystanie sezonowej botwinki, a któczas właśnie się zaczął. :-) Kilka prostych składników i na obiad jak znalazł!

 
2 pęczki botwiny
500g młodych ziemniaków
200g boczku parzonego w plastrach
sól, pieprz

1.  Ziemniaki gotujemy w mundurkach. Liście botwiny siekamy, buraczki obieramy i kroimy w cienkie plasterki.
2. Na rozgrzanej patelni podsmażamy pokrojony w kostkę plastry boczku do momentu aż wytopi się tłuszcz. Boczek ściągamy z patelni. Na wytopionym tłuszczu podsmażamy liście i buraki z botwiny (w razie potrzeby można dodać odrobinę oleju). Podlewamy wodą, dusimy do miękkości. Dodajemy boczek, obrane i pokrojone ziemniaki. Mieszamy.
3. Wszystkie składniki łączymy ze sobą.



2 komentarze:

Każde odwiedziny i każda opinia bardzo mnie cieszą. :)
Zachęcam do napisania do myślisz o moim przepisie.

top social

TOP