Bardzo lubię ten sos, jako zamiennik klasycznego sosu do spaghetti (moje ulubione jest z przepisu Gordona Ramsaya, dostępne na blogu: PRZEPIS). Niedługo zacznie się sezon na cukinię, z którego warto skorzystać. W takim sosie jest więcej warzyw niż w klasycznym do spaghetti, co a pewno wyjdzie nam na zdrowie.
500g mięsa mielonego
2 cebule
4 marchewki
3 średniej wielkości cukinie
2 puszki krojonych pomidorów
2 łyżki koncentratu pomidorowego
sól, pieprz, ostra papryka
olej
ser żółty do posypania
1. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Podsmażamy na rozgrzanej patelni. Dodajemy mięso mielone, które obsypujemy solą, pieprzem i papryką. Smażymy do zarumienienia.
2. Marchew i cukinię ścieramy na dużych oczkach tarki. Dodajemy na patelnię, smażymy do odparowania wody.
3. Dodajemy pomidory w puszce, koncentrat. Przyprawiamy do smaku. Dusimy jeszcze 15-20 minut.
4. Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu, sos podajemy z makaronem, posypujemy startym żółtym serem.
o a właśnie zastanawiałam się co zrobić z cukinią!
OdpowiedzUsuńSuper :)
Super! Akurat została mi cukinia w lodówce :)
OdpowiedzUsuń