maja 03, 2016

Makaron z sosem cukiniowym

Bardzo lubię ten sos, jako zamiennik klasycznego sosu do spaghetti (moje ulubione jest z przepisu Gordona Ramsaya, dostępne na blogu: PRZEPIS). Niedługo zacznie się sezon na cukinię, z którego warto skorzystać. W takim sosie jest więcej warzyw niż w klasycznym do spaghetti, co a pewno wyjdzie nam na zdrowie.


 
400g makaronu szpinakowego
500g mięsa mielonego
2 cebule
4 marchewki
3 średniej wielkości cukinie
2 puszki krojonych pomidorów
2 łyżki koncentratu pomidorowego
sól, pieprz, ostra papryka
olej
ser żółty do posypania

1. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Podsmażamy na rozgrzanej patelni. Dodajemy mięso mielone, które obsypujemy solą, pieprzem i papryką. Smażymy do zarumienienia.
2. Marchew i cukinię ścieramy na dużych oczkach tarki. Dodajemy na patelnię, smażymy do odparowania wody. 
3. Dodajemy pomidory w puszce, koncentrat. Przyprawiamy do smaku. Dusimy jeszcze 15-20 minut.
4. Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu, sos podajemy z makaronem, posypujemy startym żółtym serem.


2 komentarze:

  1. o a właśnie zastanawiałam się co zrobić z cukinią!
    Super :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super! Akurat została mi cukinia w lodówce :)

    OdpowiedzUsuń

Każde odwiedziny i każda opinia bardzo mnie cieszą. :)
Zachęcam do napisania do myślisz o moim przepisie.

top social

TOP