kwietnia 02, 2016

Szaszłyki z polędwiczek wieprzowych z cukinią

Nietypowe, kolorowe szaszłyki do przygotowania w piekarniku i na grillu. Najbardziej lubimy grillować właśnie polędwiczki wieprzowe, bo kurczak jest zbyt delikatny, łopatka/szynka z kolei za twarda.


400g polędwiczek wieprzowych
2 małe cukinie
2 czerwone papryki
2 cebule 
sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, bazylia
1 łyżka oleju

1. Polędwiczki myjemy, oczyszczamy z błonek, kroimy na kawałki o szerokości 3cm. Mieszamy je w przyprawach i oleju. Odstawiamy w chłodne miejsce na minimum 2 godziny. Cebulę obieramy, wraz z cuknią kroimy w plastry. Paprykę kroimy w kawałki.
2. Na patyki do szaszłyków nadziewamy polędwiczki, cukinię, paprykę i cebulę w dowolnej kolejności.
3. Całość smarujemy z każdej strony olejem i posypujemy przyprawami.
4. Szaszłyki grillujemy do zarumienienia. Możemy również upiec je w piekarniku (w 180 stopniach, przez 40 minut). 





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Każde odwiedziny i każda opinia bardzo mnie cieszą. :)
Zachęcam do napisania do myślisz o moim przepisie.

top social

TOP