kwietnia 01, 2016

Dietetyczne risotto z brązowym ryżem

Dietetyczne risotto? Oto ono. ;-) Z brązowym ryżem i gotowanym kurczakiem smakuje naprawdę dobrze, choć zupełnie inaczej niż tradycyjne. Myślę, że warto spróbować. Ja z pewnością je powtórzę. W wersji hardkorowo dietetycznej pomijamy ser. ;-) 


200g brązowego ryżu
1/2 szklanki białego, wytrawnego wina
1 cebula
2 filety z kurczaka
50g długodojrzewającego sera
2 marchewki
1 pietruszka 
1 cukinia
pęczek natki pietruszki
odrobina oleju
sól, pieprz, papryka słodka, czubryca zielona

1. Filety gotujemy i za pomocą dwóch widelców "rwiemy" na drobne kawałki.
2. Cebulę drobno siekamy, podsmażamy chwilę na rozgrzanym oleju wraz z surowym ryżem na rozgrzanym oleju. Wlewamy wino, dusimy do jego odparowania.
3. Marchew i pietruszkę i ser ścieramy na drobnych oczkach tarki. Natkę siekamy.
4. Do garnka dodajemy marchewkę, pietruszkę, cukinie i kurczaka. Podlewamy szklanką wody, czekamy aż ryż ją wchłonie, po czym wlewamy kolejną i tak do miękkości ryżu. Wyłączamy ogień, doprawiamy do smaku solą i przyprawami. Dodajemy ser, natkę pietruszki. 



1 komentarz:

Każde odwiedziny i każda opinia bardzo mnie cieszą. :)
Zachęcam do napisania do myślisz o moim przepisie.

top social

TOP