kwietnia 05, 2016

Kotlety mielone nadziane, owinięte boczkiem

W proteście przeciwko zwykłym kotletom mielonym smażonym na patelni przedstawiam kolejną ich wersję. ;-) Tym razem są to kotlety mielone nadziane serem i pieczarkami, owinięte boczkiem. Szybko, smacznie i treściwie. Podajemy obowiązkowo z ziemniakami i surówką - wtedy smakują najlepiej. 


500g mielonego mięsa
1 jajko
3 łyżki bułki tartej
150g wędzonego boczku w plastrach
100g żółtego sera
100g pieczarek
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka ostrej papryki
sól, pieprz

1. Mięso mielone mieszamy z jajkiem, bułką tartą i przyprawami. Dokładnie wyrabiamy, jeśli masa będzie zbyt kleista dodajemy więcej bułki tartej. 
2. Ser i pieczarki ścieramy na tarce. Mieszamy ze sobą. 
3. Na rękę nabieramy mięso jak na standardowej wielkości kotleta. Formujemy kulkę, którą rozpłaszczamy. Na środek wykładamy pieczarki i ser, następnie zaklejamy kotlet i ponownie nadajemy okrągły kształt. Postępujemy tak do wyczerpania składników.
4. Każdy kotlet owijamy plastrem wędzonego boczku. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180 stopni, przez około 40 minut.


3 komentarze:

  1. Mniam pyszności :-) super pomysł na danie obiadowe :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zupełnie inny pomysł na tradycyjne kotleciki. Jestem za :)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetny pomysł na unowocześnienie tradycyjnego kotleta mielonego! :) Pamiętam, że moja mama robiła takie z serem, ale nie do końca wiem, według jakiego przepisu. No i nie owijała mięsa boczkiem ;) nie powiem, ciekawa jestem smaku i chyba zrobię je jutro na obiad :) Mimo że pracuję w Szybkiej Pizzy i czasem po powrocie do domu nie mam ochoty na gotowanie, to czuję, że tym razem wrócę jak na skrzydłach i zabiorę się do roboty ;) Dam znać jak wyszło i smakowało domownikom! :)

    OdpowiedzUsuń

Każde odwiedziny i każda opinia bardzo mnie cieszą. :)
Zachęcam do napisania do myślisz o moim przepisie.

top social

TOP