Ptysie z pieczarkami nie są szybkie jak większość przygotowywanych przeze mnie imprezowych przekąsek, są jednak na tyle smaczne, że warto się dla nich poświęcić. ;-) Wytrawne ptysie robiłam już w różnych wersjach, klasyczna z pieczarkami podbiła najwięcej serc. Polecam!
Ciasto ptysiowe:
Ciasto ptysiowe:
1 szklanka mąki
1 szklanka wody
125 g margaryny
4 jajka L
Farsz:
800g pieczarek
Farsz:
800g pieczarek
2 duże cebule
sól, pieprz
olej
1.
W garnku z nieprzywierającą powierzchnią gotujemy wodę z margaryną.
Kiedy się zagotuje wsypujemy mąkę pszenną, energicznie mieszamy by
ciasto się nie przypaliło. Gotujemy do momentu aż ciasto zacznie
odchodzić od ścianek. Studzimy.
2.
Przestudzone ciasto miksujemy z jajkami do uzyskania gładkiej masy.
Przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy na blaszkę wyłożoną
papierem do pieczenia. W przypadku braku rękawa, możemy wyłożyć ciasto
zwykłą łyżką, zachowując okrągły kształt. Pieczemy w temperaturze 200
stopni przez około 25 minut. 3. Na rozgrzanym oleju podsmażamy pokrojoną drobno cebulę i starte na tarce pieczarki. Smażymy je do odparowania wody. Doprawiamy do smaku.
4. Ptysie przekrawamy na pół, nakładamy po łyżce farszu, przykrywamy drugą częścią ciasta. Dowolnie dekorujemy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Każde odwiedziny i każda opinia bardzo mnie cieszą. :)
Zachęcam do napisania do myślisz o moim przepisie.