Kwaśny smak suszonej żurawiny świetnie pasuje do wytrawnego smaku pasztetu. Robiąc pasztet w większej ilości warto do jednej z porcji dodać ten dodatkowy składnik. Urozmaica i podbija smak, zapobiega nudzie i urozmaica pozornie nudny pasztet. ;-)
1 cały kurczak
4 udka
300g wątróbki drobiowej
4 duże marchewki
2 pietruszki
2 duże cebule
2 bułki kajzerki
2 jajka L
olej
6 liście laurowe
6 kulek ziela angielskiego
1 łyżeczka papryki słodkiej
1 łyżeczka papryki ostrej
150g suszonej żurawiny
150g suszonej żurawiny
sól, pieprz
1. Kurczaka porcjujemy. Marchew i pietruszkę obieramy, kroimy na mniejsze kawałki.
2.
Mięso, marchew i pietruszkę wraz z liśćmi laurowymi i zielem angielskim
gotujemy przez około 1h, do miękkości. Studzimy. Grzyby zalewamy wrzącą
wodą, pozostawiamy pod przykryciem na minimum godzinę, po czym kroimy
je na drobne kawałki.
3. Pokrojoną w piórka cebulę podsmażamy na rozgrzanym oleju. Kiedy się zeszkli dodajemy wątróbkę, chwilę smażymy. Studzimy.
4. Bułki moczymy w rosole pozostałym z gotowania mięsa i warzyw.
5.
Kurczaka wraz ze skórą (lub bez, wtedy pasztet będzie bardziej suchy),
warzywa, wątrobkę, cebulę, kajzerki mielimy w maszynce. Do masy dodajemy
surowe jajka, żurawine, obie papryki, sól i pieprz do smaku. Wszystko dokładnie
mieszamy ręką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Każde odwiedziny i każda opinia bardzo mnie cieszą. :)
Zachęcam do napisania do myślisz o moim przepisie.