marca 21, 2016

Sernik - puszysty, łatwy szybki

Robię mnóstwo serników, bo sernik to moje ulubione ciasto. Nie było jeszcze takiego, który by mi nie smakował, nie każdy przepis na sernik publikuję na blogu, bo mam odnośnie nich duże wymagania. ;-) Ten spełnił je w 100%! Jest miękki, puszysty, rośnie wysoki i nie opada. Do tego jest wilgotny. Choć zazwyczaj puszyste serniki smakują mi mniej niż ciężkie, zbite, stawiam go na równi z moim ulubionym, złotą rosą: http://szefowa-kuchni.blogspot.com/2014/11/sernik-zota-rosa-ii.html

Sernik:
150g herbatników
1 kg sera z wiaderka
2 budynie waniliowe bez cukru
8 jajek L
3/4 szklanki cukru

Polewa:
125 g masła
1/2 szklanki cukru pudru
3 łyżki kakao
4 łyżki mleka
kolorowa posypka

1. Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka ucieramy z cukrem do uzyskania puszystej masy. Dodajemy budyń w proszku nadal miksując. Następnie dodajemy ser, łyżka po łyżce. 
2. W osobnym naczyniu ubijamy na sztywną pianę białka. Białka przekładamy do masy serowej i mieszamy delikatnie za pomocą drewnianej łyżki.
3. Blaszkę o wymiarach około 35x30 cm wykładamy papierem do pieczenia. Na dnie układamy herbatniki a na nie wylewamy masę serową. 
4. Sernik pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 50 minut. Wyłączamy piekarnik, zostawiamy zamknięte drzwiczki i trzymamy w nim sernik jeszcze przez 15 minut. Następnie uchylamy drzwiczki, zostawiamy sernik na kolejne 15 minut. Następnie studzimy na blacie.
5. Przygotowujemy polewę: masło roztapiamy na patelni, dodajemy cukier puder. Kiedy cukier się rozpuści wlewamy mleko, dokładnie mieszamy. Ściągamy z ognia, dodajemy kakao, mieszamy do połączenia składników. Polewę wylewamy do razu na wystudzone ciasto, dekorujemy posypką. Chłodzimy w lodówce. 






47 komentarzy:

  1. chętnie zjadłabym do kawy :) również uwielbiam serniki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajny prosty przepis. Takiego wlasnie szukalam :) Nic tylko brac sie za pieczenie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Odpowiedzi
    1. Wszystkie składniki są podane w przepisie:)
      Sernik jest bez oleju/śmietanki/masła:)

      Usuń
  4. Upiekę na święta zobaczę i napiszę

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czekam na opinię:)
      Pozdrawiam!

      Usuń
    2. Witam mam pytanie czy sok z cytryny mozna dodac i ser mascarpone 250g?

      Usuń
  5. superowy na świeta w sam raz ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. no i to sie nazywa przepis :) polecam super :)
    prosze o wiecej takich prostych i smacznych :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z prostych i smacznych polecam również jabłeczni sypany: http://szefowa-kuchni.blogspot.com/2015/02/jabecznik-sypany.html
      Nie ma szans by się nie udał:)))

      Usuń
  7. Czy ktoś już robił z tego przepisu ? Bo ja mam zamiar wypróbować i mam nadzieję, że się uda ? :)

    OdpowiedzUsuń
  8. ktos wyprobował przepis?

    OdpowiedzUsuń
  9. ciekawe, ze bez masła lub margaryny- zawsze dawałam tłuszcz, by sie ser nie wytopił

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zgadza się:)
      I dlatego wychodzi taki puszysty i lekki:)

      Usuń
  10. Chciałbym się też zapytać, ale nie widzę żebyś odpowiadała na dotychczasowe zadawane pytania :-(

    OdpowiedzUsuń
  11. Przepis dzisiaj wypróbowany :) sernik robiony pierwszy raz w życiu i wyszedł wspaniale^^

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę:)
      Ja też upiekłam go na Święta:)

      Usuń
  12. Właśnie mi się podoba to że jest bez tłuszczu, tylko obawiałam się czy nie będzie za suchy i czy można dodać ksylitol zamiast cukru? Upieklabym go za tydzień na przewody:-) wesołych Świąt życzę :-)

    OdpowiedzUsuń
  13. Serniki to moje ulubione ciasta :D A ten wygląda bajecznie !!! Muszę go upiec na ten weekend ~!

    OdpowiedzUsuń
  14. Witam a można zrobić na kruchym cieście? Dziękuję za odpowiedź

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niestety nie próbowałam:(
      Bezpieczniej na herbatnikach.

      Usuń
  15. Idealne ciasto na niedzielne spotkanie z rodziną. Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Zrobiłam na kruchy kakaowym spodzie i część ciasta w formie płatków dałam na wierzch. Dla pewności piekłem 1 godzinę. Wyszedł przepyszny.

    OdpowiedzUsuń
  17. Proszę o informację dot. budyniu - czy mają być budynie na 3/4 l mleka czy na 1/2 l mleka?

    OdpowiedzUsuń
  18. Czy można go zrobić z pól kilograma sera?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, wtedy z połowy składników, mniejsza forma + krótszy czas pieczenia. Powodzenia:)

      Usuń
  19. hej mam pytanie jak ten sernik upiec w piekarniku elektrycznym ? chodzi mi o temperaturę

    OdpowiedzUsuń
  20. Prezentuje się smakowicie, aż mi ochoty narobiłaś! Teraz będę w weekend piekła :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Dzień dobry.
    Chciałam zapytać, jakiego rozmiaru okrągłej blachy mogę użyć?
    Sernik cudo, mój Mąż oszalał :)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  22. Witam,czy budyń ugotować czy wsypać sam proszek

    OdpowiedzUsuń
  23. Pierwszy raz piekłam ciasto. Wyszło świetne. Dzięki! :)

    OdpowiedzUsuń
  24. Witam, pierwszy raz pieklam sernik i scisle trzymalam sie przepisu, zrobilam z twarogu tlusciutkiego, wszystkie skladniki w temp pokojowej,pieklam godzinke, wszystko jak nalezy. Sernik pod koniec pieczenia nawet calkiem wyrosl, choc srodek tak nie do konca... po ostygnieciu sernik opadl, jest zbity i ciezki. W smaku calkiem fajny ale to zupelnie nie taka konsystencja jaka powinna byc... Co poszlo nie tak? Moze jakas podpowiedz...? Z gory bardzo dziekuje. Uwielbiam serniki ale te puszyste i moim celem jest sie tego nauczyc ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Powodów może być wiele:(
      Twaróg powinien być dobrze przemielony (ja używam gotowego z wiaderka) a wszystkie składniki w temperaturze pokojowej. Trzeba unikać otwierania drzwiczek i zaglądania do piekarnika. Powinien wystudzić się w piekarniku z lekko uchylonymi drzwiami - może stać tam nawet całą noc.
      Mam nadzieję, że następnym razem się uda:)

      Usuń
  25. Co za głupie pytania niektórzy tu żądają,jak w przedszkolu

    OdpowiedzUsuń
  26. A ja chciałam spytać, jakie grzałki mają byc włączone w czasie pieczenia?
    Dzięki z góry za odpiwiedz.

    OdpowiedzUsuń
  27. Piękny wyszedł Ci ten sernik. Ja zrezygnowałabym tylko z tej kolorowej posypki.Uwielbiam serniki dlatego wypróbuje Twój przepis jeszcze dziś.Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  28. Wyrósł pięknie, ale otworzyłam drzwiczki i opadł. Mam tylko nadzieję że nie będzie to zakalec. Teraz stygnie 😞

    OdpowiedzUsuń
  29. Czy można dodać brzoskwinie z puszki ?

    OdpowiedzUsuń
  30. Upieklam-jest super. Lekki, puszysty no i nie opadl.Dodalam cukier waniliowy-to tak dla smaku.

    OdpowiedzUsuń

Każde odwiedziny i każda opinia bardzo mnie cieszą. :)
Zachęcam do napisania do myślisz o moim przepisie.

top social

TOP