marca 22, 2016

Kurczak po chińsku

Chińskie dania mają to do siebie, że bardzo wiele z nich przygotujemy prosto i naprawdę szybko. Czas przygotowania tego obiadu to niecałe 30 minut. Mnóstwo w nim smaku i aromatu a jeśli ktoś nie lubi zdecydowanej, chińskiej mieszanki przypraw - można pominąć ją w przepisie, uzyskamy wtedy pysznego kurczaka z chińskimi warzywami. :-)


2 filety z kurczaka
700g mrożonej chińskiej mieszanki
2-3 łyżeczki przyprawy do dań chińskich
sól, pieprz
olej sezamowy (można zastąpić rzepakowym)
1 łyżka sezamu, u mnie od Przyprawy Świata Gdynia

1. Filety kroimy w cienkie paski. Obsypujemy obficie przyprawą do dań chińskich i podsmażamy na dobrze rozgrzanym oleju.
2. Kiedy filety się zarumienią dodajemy warzywa (nie trzeba ich uprzednio rozmrażać). Smażymy aż rozmrożą się i zmiękną a woda wyparuje. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Posypujemy sezamem.
3. Podajemy z makaronem lub ryżem.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Każde odwiedziny i każda opinia bardzo mnie cieszą. :)
Zachęcam do napisania do myślisz o moim przepisie.

top social

TOP